Znamo da ne bismo trebali prati sirovo meso prije kuhanja ili pečenja, iako to možda silno želimo. No, pranje mesa povećava rizik od unakrsne kontaminacije u kuhinji, što može rezultirati bolešću koja se prenosi hranom. Naime, bakterije se mogu zadržati u sudoperu ili dospjeti na druge namirnice i dalje se brzo razmnožavati dovodeći nas u potencijalni zdravstveni rizik od trovanja hranom.
A jeste li znali da ne biste trebali prati ni jaja?
Naime, i pranje jaja može potaknuti prijenos štetnih bakterija, poput salmonele, s vanjske strane ljuske u unutrašnjost jajeta. Kada operete jaje, uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je i napukla, štetne bakterije će vrlo lako prijeći u unutrašnjost jajeta gdje imaju savršene uvjete za rast. Ne kuhate li jaja dovoljno dugo, bakterije će dospjeti u vaš organizam. Prirodni zaštitni "premaz" na ljusci jajeta je prva linija obrane od bakterija, a ona se uklanja pranjem tijekom pripreme za pakiranje i prodaju.
Zamjenjuje ga lagani premaz jestivim mineralnim uljem koji vraća zaštitu i koristan je namjeravate li neko vrijeme čuvati jaja. Ako ste pak sretnik koji jaja skuplja u svom kokošinjcu, odolite porivu da operete jaja puna perja, izmeta i prljavštine. A ako baš morate, koristite abrazivnu spužvu i mrlje očistite na suho.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....