SHUTTERSTOCK
dobra vijest

Istraživači razvili krvni test za anksioznost

Test ispituje biomarkere koji mogu pomoći da se odredi nečiji rizik za razvoj anksioznosti i najprikladnija terapija

Test iz krvi koji mjeri anksioznost uspješno su razvili znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana. Test ispituje biomarkere koji im mogu pomoći da objektivno odrede nečiji rizik za razvoj anksioznosti, ozbiljnost njihove trenutne anksioznosti i koje bi im terapije vjerojatno najbolje odgovarale. Ovaj test liječnici trenutačno razvijaju za širu uporabu.

- Mnogi pate od anksioznosti, stanja koje može ometati svakodnevni život. Trenutačni pristup temelji se na razgovoru s ljudima o tome kako se osjećaju kako bi im se odredila terapija. No, i neki lijekovi mogu izazvati ovisnost i stvoriti dodatne probleme. Željeli smo vidjeti možemo li identificirati krvni biomarker koji bi pomogao da bolje odredimo terapiju - rekao je profesor psihijatrije Alexander Niculescu. Dodao je i kako test može pomoći u procjeni rizika za razvoj više razine anksioznosti u budućnosti te kako bi i drugi čimbenici mogli utjecati na njihovo stanje, poput hormonalnih promjena.

- Postoje ljudi kojima anksioznost nije pravilno dijagnosticirana pa imaju napadaje panike, ali misle da imaju srčani udar i odlaze na hitnu pomoć s mnoštvom alarmantnih simptoma. Ako to možemo znati ranije, nadamo se da bismo mogli izbjeći ovu bol i patnju i liječiti osobe s anksioznošću terapijom koja odgovara njihovu profilu - rekao je prof. Niculescu.

Linker
12. svibanj 2024 16:07