SHUTTERSTOCK
kućni pregled

Isprobajte ova tri jednostavna testa i saznajte koliko je zdravo vaše srce

Osobi sa zdravim srcem penjanje kroz 60 stepenica ne bi trebalo trajati duže od jedne i pol minute

S obzirom na sve veći broj srčanih bolesti i srčanih udara, osobito među mlađom populacijom, važno je voditi računa o zdravlju svog srca i pratiti ga. Je li moguće obaviti pregled srca kod kuće? U nastavku donosimo nekoliko sigurnih i jednostavnih testova koje možete isprobati. Međutim, važno je prvo se posavjetovati s liječnikom, osobito ako već imate bilo kakvo zdravstveno stanje.

Stepenice

Ostajete li bez daha dok se penjete stubama? Test stepenica može vam pomoći odrediti koliko je zdravlje vašeg srca optimalno.

- Osobi sa zdravim srcem penjanje kroz 60 stepenica ne bi trebalo trajati duže od jedne i pol minute. Sve više od ovog vremena može značiti da zdravlje vašeg srca nije optimalno i bilo bi dobro da se posavjetujete sa svojim liječnikom - navode iz Medanta instituta.

Provjera pulsa

- Da biste provjerili svoj puls kod kuće, stavite srednji prst i kažiprst desne ruke na unutarnju stranu zgloba lijeve ruke kako biste osjetili lupkanje srca. Izbrojite broj otkucaja tijekom 10 sekundi. Taj broj pomnožite sa šest kako bi se izračunala brzina otkucaja srca za jednu minutu. Normalan puls iznosi između 60 i 100 otkucaja u minuti, a ako vam je broj otkucaja srca iznad ili ispod normalnog broja, vrijeme je da potražite liječničku konzultaciju - objašnjavaju iz instituta.

Aerobna aktivnost

Ako osjećate nedostatak daha tijekom provođenja lagane aerobne vježbe, postoji vjerojatnost da možda imate neko srčano oboljenje. Također, možete osjetiti umor nakon izvođenja takvih vježbi jer odgovarajuća količina kisika ne dopire do vaših mišića. Važno je posavjetovati se s liječnikom, osobito ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema.

Simptomi nezdravog srca

Osim gore navedenih testova, evo nekih znakova koji ukazuju da bi vaše srce moglo biti nezdravo:

  • otečena stopala, gležnjevi i potkoljenice
  • nedostatak izdržljivosti
  • nelagoda u prsima
  • bol u lijevom ramenu i lijevoj ruci
  • žgaravica ili bol u leđima
  • problemi sa seksualnim zdravljem
  • apneja
  • plava ili blijedo siva boja kože
  • bol u nožnim prstima

Kako održati srce zdravim

Zdravo srce zahtijeva zdrav način života. To uključuje svakodnevno vježbanje, održavanje hidratacije, kontrolu krvnog tlaka, kolesterola, šećera u krvi te prestanak pušenja kao i ograničavanje unosa alkohola.

Linker
25. travanj 2024 16:33