SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

I zujanje u glavi može biti simptom povišenog krvnog tlaka, ali i znak bolesti unutarnjeg uha

Glavobolja, osobito u zatiljku, nelagoda u glavi, pa i zujanje u ušima često prate povišeni krvni tlak


Već nekoliko mjeseci imam osjećaj zujanja u glavi i uz to imam brze otkucaje srca. Prvi put kada mi se to dogodilo, bilo je jutro, čini mi se da sam se tako probudila i trajalo je cijeli dan do odlaska na spavanje. Otišla sam u ljekarnu da izmjerim tlak - bio je malo povišen, a otkucaji srca visoki. Rekli su mi da kasnije dođem na ponovno mjerenje te je nakon nekoliko sati tlak bio normalnih vrijednosti. Kada mi se to događa, osjećam se umorno, pospano i na trenutke malo teže dišem. Što da radim i što je moj problem? Imam 65 godina i normalne sam težine.

  • Melita R., Sisak


Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog, Zagreb

Glavobolja, osobito u zatiljku, nelagoda u glavi, pa i zujanje u ušima često prate povišeni krvni tlak. Ubrzan puls može biti posljedica straha, ali i simptom poremećaja rada štitnjače. Doduše, pojačan rad štitnjače (hipertireozu) prati konstantno ubrzan rad srca (tahikardija). Zujanje u glavi može biti simptom povišenog krvnog tlaka, ali i znak bolesti unutarnjeg uha (tinitus). Potrebno je učiniti liječnički pregled, najbolje kardiološki, s EKG-om (elektrokardiogramom), laboratorijske pretrage (krvnu sliku, željezo, glukozu u krvi, hormon TSH iz hipofize koji regulira rad štitnjače te hormone štitnjače T4 i T3). Uz to je potrebno učiniti 24-satni holter krvnog tlaka i 24-satni holter EKG-a.

Tako bismo doznali radi li se o povećanju krvnog tlaka ili možda o poremećaju srčanog ritma. Ocijenili bismo i utjecaj štitnjače, anemije, povišene razine glukoze u krvi, koje također mogu uzrokovati tahikardiju i pridonijeti općem lošem osjećaju. Ako na osnovi anamneze, kliničkog pregleda i obrade ne nađemo jasan uzrok tegoba, potrebno se konzultirati s otorinolaringologom. Bolesti unutrašnjeg uha mogu uzrokovati zujanje u ušima, vrtoglavice, mučnine, pa i povraćanje. Ponekad je za slične tegobe potrebno učiniti i dopler karotidnih i vertebralnih arterija i MR mozga (magnetnu rezonanciju) te ovisno o nalazu eventualno se konzultirati s neurologom.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
05. ožujak 2024 18:24