SHUTTERSTOCK
zdravlje

HZJZ objavio upute u slučaju gutanja sumnjive tekućine

Zbog ozljeđivanja prilikom konzumacije različitih pića, u Hrvatskoj je do jučer hospitalizirano nekoliko osoba

Nakon što je u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja ozljeđivanja zbog konzumacije pića, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine.

Zbog ozljeđivanja prilikom konzumacije različitih pića, u Hrvatskoj je do jučer hospitalizirano nekoliko osoba, među kojima je i muškarac iz Rijeke koji je nakon konzumacije gaziranog pića u kafiću zadobio kemijsku ozljedu jednjaka. Još nekoliko osoba hospitalizirano je u Zagrebu i Varaždinu, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi analize 16 uzoraka izuzetih iz riječkog kafića i novih koji su u međuvremenu pristigli.

Dok su analize u tijeku, zavod je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, uz napomenu da za sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, pa su izostavili savjet o pijenju vode.

- Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu - istaknuli su u priopćenju.

Navode da su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava:

  • promijenjeni okus napitka
  • naglo nastala bol i pečenje usne šupljine
  • krvarenje iz sluznice usne šupljine.

Ističu da bi, ukoliko dođe do tih znakova, osobe odmah trebale ispljunuti ostatak tekućine iz usta i prekinuti daljnji unos te tekućine.

Linker
25. travanj 2024 15:41