FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
odbacimo cigarete

Hrvatski dan nepušenja - prestanak pušenja vodi do boljeg zdravlja, duljeg i kvalitetnijeg života

Pušenje duhana ubrajamo u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom

Pušenje duhana smatra se jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. Dan nepušenja u svijetu se obilježava 31. svibnja. Uz svjetski, u Hrvatskoj 2. ožujka obilježavamo i Hrvatski dan nepušenja. Obilježava se od 2003. godine, a cilj je na ovaj dan podsjetiti javnost na važnost nepušenja.


Nije nemoguće

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se na prvi dan Korizme, s obzirom na to da je ovo specifično razdoblje u kojem ljudi u svoj život nastoje uvesti neku korisnu i zdravu naviku. Na ovaj dan želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati s boljim zdravljem, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu. Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće te nastaviti s apstinencijom.

Pušenje duhana ubrajamo u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom. Svakodnevna konzumacija razvija ovisnost već za nekoliko tjedana, kod adolescenata čak i ranije. Duhanski dim se sastoji od 7000 različitih kemijskih supstanci, s više od 70 kancerogenih. Visoko je na ljestvici uzročnika bolesti i smrti. Prema rezultatima istraživanja 2019. godine „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ (istraživanje HZJZ-a i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar) 38,4% odraslih puši, najviše osoba koje puše je u dobi između 25. i 35. godine (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%). U velikim gradovima nešto je više odraslih koji puše, nego u malim i srednjim gradovima te u ruralnim sredinama.


Donosimo 15 koraka do prestanka pušenja i pravilnijeg rada srca, nižeg tlaka, manjeg rizika od bronhitisa, čira, raka...


Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi program „Škola nepušenja“. Škola se temelji na primjeni psihoterapijsko -edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Program se provodi kontinuirano, tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16, a svi zainteresirani mogu se javiti na kontakt broj telefona 01 3830 066.


IZVOR: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Linker
18. travanj 2024 09:56