Jeste li se ikada zapitali koliko je pušenje štetno? Nemojte to više odgađati...
 Foto: iStock
HZJZ upozorava:

Gotovo trećina Hrvata puši, a to nije mala brojka

Pored ove visoke brojke od 31,1 posto, zabrinjava i činjenica kako je samo 3,6 posto povremenih pušača, ali i da žene u Hrvatskoj drže neslavno prvo mjesto među zemljama koje su do sada provele ovo istraživanje

U Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva starijeg od 15 godina, pokazuju najnoviji, upravo objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Među muškarcima puši 35,3 posto, a žena pušačica je 27,1 posto.

Žene u Hrvatskoj drže neslavno prvo mjesto među zemljama koje su do sada provele ovo istraživanje (Grčka, Poljska, Ruska federacija, Rumunjska, Turska i Ukrajina), dok su muškarci među navedenim zemljama na začelju (primjerice u Grčkoj puši 51 posto muškaraca).

Reprezentativan uzorak

Rezultati su to istraživanja Europskog statističkog ureda (Eurostat) koji je tijekom 2015. i 2014. u sklopu Europske zdravstvene ankete ispitivao uporabu duhanskih proizvoda. U istraživanju su sudjelovale sve osobe u dobi od 15 i više godina koje žive u kolektivnim kućanstvima (izuzeti su domovi, samostani, bolnice). Uzorak od 3140 kućanstava utvrđen je u Državnom zavodu za statistiku, a anketa je bila terenska.

Istraživanje je pokazalo i da je samo 3,6 posto povremenih pušača, najviše ih je u dobi od 25-44 godine (više od trećine), a najmanje u populaciji starijih od 65. U prosjeku dnevno popuše 16 do 24 cigarete. Također, duhanskom dimu u svom domu izloženo je 21 posto nepušača, najviše je mlađih osoba (od 15 do 24 godine), a na poslu duhanskom je dimu izloženo 11,7 posto.

Bezdimni duhan (duhan koji se zvače, burmut ili aromatizirani prah duhana), u Hrvatskoj konzumira svega 0,6 posto.

Ne zaboravite 10. veljače

Svaki drugi pušač dobio je savjet o prestanku pušenja u proteklih 12 mjeseci od svog liječnika ili medicinske sestre, a 26,9 posto izjavilo je da razmišlja o prestanku pušenja. Možda je dobar početak to učiniti 10. veljače. Naime, tada se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan nepušenja (Svjetski dan nepušenja je 31. svibnja), kojeg bi trebalo provesti bez duhanskog dima i ozbiljno razmisliti o eliminiranju ove toksične navike jer se već nakon 12 tjedana od prestanka pušenja poboljšavaju cirkulacija krvi, lakše se hoda i diše, nakon tri mjeseca smiruju se kašalj i otežano disanje, a poboljšava se i funkcija pluća. Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača.

Linker
19. travanj 2024 10:08