Najbolja prevencija je smanjenje upotrebe mobitela

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zar je moguće

Držite li i vi ovako mobitel? Stručnjaci upozoravaju na opasnu tegobu do koje vrlo lako može doći

Nepravilnim držanjem mobitela možete razviti brojne fizičke tegobe

Kako obično držite svoj mobitel? Vjerojatno je oslonjen na mali prst, dok se kažiprst, srednji i prstenjak nalaze na poleđini mobitela, a "skrolate" palcem. Iako nam čini da je to najprikladniji način držanja mobitela, tijekom dužeg vremena, može vam negativno utjecati na zapešće i oštetiti neke živce.


Deformacija malog prsta uzrokovana pametnim telefonom?

Vjerojatno već znate da neki uređaji mogu negativno utjecati na pojedine prste, posebno pametni telefoni. Sigurno ste čuli za "sindrom smartphone palca". Iako ovo nije medicinski naziv, sve više problema se javlja u rukama i prstima baš zbog pretjeranog korištenja mobitela.

Prema Healthlineu, prsti na koje najviše utječe držanje pametnog telefona, tableta i kontrolera za videoigre su mali prst i palac.

Ann Lund, terapeutkinja za ruke u Mayo klinici, je rekla za Washington Post da s obzirom na to da je mali prst tako mali, ne može dugo tolerirati pritisak. Ne samo to, korištenje malog prsta za pridržavanje mobitela može dovesti do istegnuća ligamenta koji povezuje taj prst i ruku.




Što je ulnarni živac?

Skloni smo držati naše mobitele malim prstom i okrenuti naše zapešće prema unutra kako bismo vidjeli zaslon. To može uzrokovati kompresiju ulnarnog živca nakon duže vremena.

Ulnarni živac, jedan od tri glavna živca u ruci, se proteže od pazuha, do lakta, uz lakatnu kost i na kraju sve do malog prsta. Prema Klinici Cleveland, ulnarni živac kontrolira gotovo sve male mišiće u ruci. "Zakočenje" ulnarnog živca je često posljedica direktnog pritiska na njega u području lakta ili zapešća. Tada dolazi do uklještenja živca, boli i neuropatije (oštećenje živca).


Medijalni živac

U studiji iz 2017. godini, Peter White, docent na odjelu za zdravstvenu tehnologiju i informatiku na Sveučilištu Hong Kong Polytechnic, proučavao je učinke pretjeranog korištenja elektroničkih uređaja na medijalni živac. Medijalni živac se proteže uz ulnarni i pomaže nam da pomaknemo podlaktice, zapešća, ruke i prste. White je otkrio da studenti koji koriste mobitel više od pet sati dnevno češće doživljavaju bolove u zapešću i rukama nego oni koji ga koriste manje od pet sati dnevno.

U sljedećoj studiji, White je uočio da odstupanje zapešća od neutralnog položaja može dovesti do izraženijih deformacija medijalnog živca. Kako bi se takve promjene spriječile, White ističe da je važno držati zapešće u položaju koji je sličan neutralnom kad koristimo računalo. Isto tako, naglasio je da trebamo izbjegavati držati palac i prste u raširenom statičnom položaju kad koristimo mobitel.


Kako bismo trebali držati mobitel?

Kirurg dr. Steve Beldner rekao je da zapravo velika greška što nastojimo imati što manje i tanje mobitele. Naše ruke nisu dizajnirane za male objekte. Umjesto toga, bolje bi bilo učiniti mobitele debljima.

Dr. Beldner savjetuje da držite lakat i zapešće ravnima kako biste održali bolju cirkulaciju.

Uz to, naravno, redovito napravite pauzu od korištenja mobitela i rastegnite ruke. Međutim, najbolje je smanjiti upotrebu mobitela.


Ne samo problem s prstima

Postoji cijeli niz problema povezanih s provođenjem previše vremena na pametnom telefonu i sličnim uređajima. U fizičkom smislu, to može imati štetne posljedice za vaše držanje jer je vrat neprekidno pognut prema naprijed dok buljite u mobitel. Kod osoba koje su ovisne o svojim pametnim telefonima uočena je i privremena sljepoća kao prilično čest problem. Do toga uglavnom dolazi kad ljudi u krevetu gledaju u zaslon samo jednim okom jer je drugo pokriveno jastukom i slično.

Linker
26. ožujak 2024 18:16