SHUTTERSTOCK
Od srijede

Doktor u kući: Nove metode liječenja boli

Nemojte propustiti novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Bol koju trpite dulje od tri mjeseca je dugotrajna i kronična i ona je bolest sama za sebe koja se liječi, kao i visoki krvni tlak ili dijabetes. Može nastati nakon ozljede, operacije, bolesti poput artritisa ili raka, ali se, nažalost, može pojaviti i bez ikakva očitog razloga. Dolazi, odlazi ili je stalno prisutna i znatno utječe na kvalitetu života. Iako neki ljudi imaju veliki prag tolerancije boli, u konačnici ona slomi i najizdržljivije često dovodeći do umora, nesanice, razdražljivosti, anksioznosti, depresije... Petina Europljana pati od kronične boli, a ne bi trebali. Zavod za liječenje boli u KBC-u Osijek najveći je centar za liječenje boli u Hrvatskoj u kojem se svakodnevno liječe bolesnici iz cijele zemlje metodama koje na uputnicu kod nas ne mogu dobiti nigdje drugdje. Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od srijede, 5. travnja.

Smjernice savjetuju da se u liječenju boli primijene fizičke, psihološke i farmakološke intervencije, a najboljim se i pokazalo liječenje koje se sastoji od farmakoloških pristupa (lijekova), nefarmakoloških (npr. vježbanje, kognitivno-bihevioralna terapija), edukacije pacijenata, invazivnih pristupa tamo gdje je to potrebno i dugoročnih programa liječenja boli za osobe s trajnom kroničnom boli. Nefarmakološke metode povećavaju djelotvornost ukupne terapije, ali i smanjuju rizik od nuspojava, primjerice zloupotrebe ili ovisnosti o lijekovima. Takav sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup moguće je kod nas dobiti samo u KBC-u Osijek.

Nemojte propustiti, novi Doktor u kući donosi sve o novim metodama liječenja boli. U paketu s Jutarnjim listom u prodaji već u srijedu, 5. travnja.

Linker
29. travanj 2024 16:25