Samo mjesec dana umjerene vježbe prije začeća može imati velike pozitivne učinke na metaboličko zdravlje djece.
 Foto: Istock
KVALITETA SPERME

Djeca muškaraca koji redovito vježbaju imaju bolje gene

Većina očeva reći će da žele imati zdravo i aktivno dijete, a sada je dokazano da i sami mogu utjecati na to da tako i bude.

PRETILOST I DIJABETES

Znanstvenici su, naime, utvrdili da muškarci koji redovito vježbaju imaju djecu s boljim genima i tako im pomažu da budu aktivnija te izbjegnu pretilost, dijabetes i druge zdravstvene probleme. Istraživanje provedeno na mužjacima laboratorijskih miševa kojima je prije parenja ograničeno kretanje te su im davali hranu s visokim sadržajem masnoća pokazalo je da su dobili potomstvo s većom razinom tjelesne masti, smanjene tolerancije na glukozu i abnormalnog apsorbiranja glukoze u skeletnim mišićima, a ovo dvoje posljednje su znakovi dijabetesa.

Međutim, mužjaci miševa koji su bili aktivni prije nego što su začeli potomke nisu ostavljali negativne učinke na svoju djecu.

- Samo mjesec dana umjerene vježbe prije začeća može imati velike pozitivne učinke na metaboličko zdravlje djece - kaže Kristin Stanford, docentica fiziologije i stanične biologije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Ohiu.

Istraživači su zaključili da vježbanje poboljšava kvalitetu sperme i uzrokuje genetske promjene u spermi, što smanjuje potencijalni nasljedni rizik za pretilost i dijabetes.

Linker
18. svibanj 2024 22:02