Gene ne možete "zeznuti", ali možete si pomoći tako što pazite što jedete i koliko se krećete
 Foto: iStock
Nemojte se opustiti

Dijabetes u trudnoći shvatite kao upozorenje

Studija njemačkih znanstvenika pokazala je kako postoji mogućnost da žene koje su oboljele od gestacijskog dijabetesa, u velikom postotku i u narednih pet godina ponovno obole od te bolesti.

Gestacijski dijabetes jedna je od češćih komplikacija koje se mogu dogoditi za vrijeme trudnoće. Iako simptomi dijabetesa nakon poroda izostaju, žene koje su imala gestacijski dijabetes imaju veću šansu da postanu dijabetičari u narednim godinama nakon poroda.

Opsežno istraživanje

Istraživači iz Hemlholzt centra u Münchenu razvili su metodu koja može predvidjeti koje će žene nakon poroda razviti dijabetes. Spomenuti istraživači te njihovi kolege, znanstvenici sa Instituta za istraživanje dijabetesa, pratili su trudnice koje su imale gestacijski dijabetes i rodile su u periodu između 1989. i 1999. godina. One su praćene dvadeset godina nakon poroda i to sveukupno 257 slučajeva gestacijskog dijabetesa.

Stotinu i deset žena razvilo je nakon poroda dijabetes. Kako bi omogućili predviđanje koje će žene razviti dijabetes, znanstvenici pod vodstvom prof. Anette-Gabriele Ziegler nakon poroda su testirali različite parametre koji su ključni u genezi ove bolesti.

Ključni čimbenici

Indeks tjelesne mase (BMI) i genetska predispozicija važni su čimbenici u ovom izračunu. Uz ove ključne čimbenike, važno je znati hoće li majka dojiti te je li za vrijeme trudnoće morala biti na terapiji inzulinom, objašnjava Meike Köhler. Na temelju ovih spoznaja znanstvenici su uveli tzv. bodovanje koje im olakšava predviđanje razvoja dijabetesa nakon porođaja.

Kod onih žena koje imaju nizak rizik od razvoja dijabetesa nakon porođaja, samo 11 posto žena razvilo je dijabetes u periodu od pet godina nakon poroda. Kod žena koje spadaju u kategoriju srednjeg rizika njih između 29 i 64 posto unutar pet godina nakon poroda može razviti dijabetes, dok one žene koje su imaju visok rizik prema novim parametrima, njih 80 posto je unutar pet godina od poroda razvilo dijabetes.

Novo otkriveni test za predviđanje razvoja dijabetesa nakon poroda omogućit će bolju kontrolu i bolji život mladim majkama i naravno omogućiti kako liječniku tako i pacijentu da na vrijeme reagiraju i olakšaju moguće stanje bolesti.

Linker
20. travanj 2024 09:04