SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Dijabetes nije prepreka za ugradnju implantata

Odgovara Ivan Hurčak, dr. med. dent

Imam 63 godine i dijabetes. Redovito pijem terapiju. Na gornjoj čeljusti već 19 godina imam zubni most koji se sada klima. Doktorica mi je rekla da je to za vađenje i protezu. Dosta mojih prijatelja nije zadovoljno protezom, ali zbog financija se nisu odlučili za implantate. Meni nisu problem novci, nego se bojim zbog dijabetesa. Molim vas savjet.

  • Marijan B., Rijeka

Odgovara Ivan Hurčak, dr. med. dent., Zagreb

Dijabetes nosi određene rizike, ali nije prepreka za ugradnju implantata ako je pod kontrolom. Ako se pacijent redovito pridržava propisane terapije i ima stabilne vrijednosti šećera u krvi, implantološka terapija kod dijabetičara je sigurna. Njezina uspješnost gledano kroz period od deset godina znatno se ne razlikuje u odnosu na zdrave pacijente. Kod dijabetičara implantati sporije zarastaju s kosti pa se preporučuje kasnija izrada trajnog protetskog rada. Vrlo je važno da implantolog ima uvid u zdravstveno stanje pacijenta kako bi mogao donijeti odgovarajuće odluke i korigirati plan ugradnje implantata. Važno je da zna vrstu dijabetesa, trajanje i vrstu terapije te prosječnu vrijednost šećera.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. travanj 2024 11:47