Uğur Şahin i Özlem Türeci, suosnivači BioNTecha

 BERND VON JUTRCZENKA/AFP/PROFIMEDIA BERND VON JUTRCZENKA/AFP/PROFIMEDIA
velika nada

Cjepiva za liječenje raka moguća i prije 2030.? mRNA cjepiva protiv korone prenamijenit će da se bore protiv stanica tumora

Uğur Şahin i Özlem Türeci, suosnivači BioNTecha, njemačke tvrtke koja se udružila s Pfizerom u proizvodnji revolucionarnog mRNA cjepiva protiv covida, rekli su da su napravili iskorake koji su potaknuli njihov optimizam i za razvoj cjepiva protiv raka u narednim godinama

Cjepiva koja ciljaju rak mogla bi biti dostupna prije kraja ovog desetljeća, prenio je The Guardian riječi tima koji stoji iza jednog od najuspješnijih cjepiva protiv covida tijekom ove pandemije.

Uğur Şahin i Özlem Türeci, suosnivači BioNTecha, njemačke tvrtke koja se udružila s Pfizerom u proizvodnji revolucionarnog mRNA cjepiva protiv covida, rekli su da su napravili iskorake koji su potaknuli njihov optimizam i za razvoj cjepiva protiv raka u narednim godinama.

Gostujući u nedjelju na BBC-u, prof. Türeci opisala je kako se mRNA tehnologija u cjepivu protiv covida može prenamijeniti tako da pripremi imunosni sustav da napadne stanice raka umjesto da napada koronaviruse. Na pitanje kada bi mRNA cjepiva protiv raka mogla biti spremna za upotrebu kod pacijenata, prof. Sahin je odgovorio da bi mogla biti dostupna "prije 2030.".


Kako djeluje mRNA cjepivo

Cjepivo protiv covida na principu mRNA u tijelo prevozi genetske upute za bezopasne proteine šiljaka na koronavirusu. Upute uzimaju stanice koje izbacuju protein šiljaka. Ti se proteini, ili antigeni, zatim koriste kao "traženi plakati" - govoreći antitijelima imunosnog sustava i drugim obranama što tražiti i napadati.

- Isti pristup može se primijeniti kako bi se imunosni sustav pripremio za traženje i uništavanje stanica raka. Umjesto da nosi kod koji identificira viruse, cjepivo sadrži genetske upute za antigene protiv raka - proteine koji okružuju površine tumorskih stanica - rekla je prof. Türeci, glavna medicinska direktorica BioNTecha. Ta je tvrtka radila na mRNA cjepivima protiv raka i prije nego što je nastupila pandemija, ali suočena s globalnom izvanrednom situacijom okrenuli su se proizvodnji cjepiva protiv covida. No, već imaju nekoliko cjepiva protiv raka u kliničkim ispitivanjima. Türeci je rekla da ih razvoj i uspjeh Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je slično i Moderninom cjepivu protiv covida), sada "vraća našem radu na raku".


Moguće prepreke

Njemačka tvrtka nada se razvoju liječenja raka crijeva, melanoma i drugih vrsta raka, ali, kako su rekli, postoje i značajne prepreke. Naime, stanice raka koje čine tumore mogu biti optočene širokim rasponom različitih proteina, što izuzetno otežava izradu cjepiva koje cilja sve stanice raka, bez zahvaćanja zdravih tkiva.

Türeci je rekla i da je BioNTech naučio brže proizvoditi mRNA cjepiva tijekom pandemije i da je sada bolje razumiju kako imunosni sustav ljudi reagira na mRNA. Intenzivan razvoj i brzo uvođenje cjepiva protiv covida također su pomogli regulatorima lijekova da razrade kako brže odobriti cjepiva.

- To će definitivno ubrzati i cjepivo protiv raka. Ali kao znanstvenici uvijek oklijevamo reći da ćemo imati lijek za rak. Imamo brojne pomake i nastavit ćemo raditi na njima - rekla je Türeci.

Linker
20. travanj 2024 02:22