FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
još je i ukusan

Čaj od kurkume jača zdravlje želuca i tankog crijeva, a pomoći će vam i kod žgaravice

Ovaj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima

Kurkuma, koja je kao začin glavna komponenta curryja, bogata je polifenolima, seskviterpenima, triterpenoidima, diterpenima, sterolima i alkaloidima. Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin, koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Također pokazuje antivirusna i antitumorska svojstva.

Kurkuma sadrži i turmeron, koji pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Kurkuma potiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljikohidrate i masti. Potiče i aktivnost enzima gušterače koji sudjeluju u metabolizmu hranjivih tvari. Pospješuje lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje protiv raka želuca, prostate i debelog crijeva. Kurkuma jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume se preporučuje kod nadutosti, žgaravice i drugih probavnih smetnji.


Kako napraviti čaj

  1. Čaj pripremite tako da čajnu žličicu kurkume prelijete sa 150 ml ključale vode
  2. Poklopite i ostavite 15 minuta
  3. Procijedite i po želji dodajte med i limun
  4. Pijte dva puta dnevno po jednu šalicu
  5. Nakon dva tjedna napravite stanku


ČITAJTE I: Od artritisa do raka: sve stvarne zdravstvene prednosti kurkume

Linker
06. ožujak 2024 06:30