Kurkuma, koja je kao začin glavna komponenta curryja, bogata je polifenolima, seskviterpenima, triterpenoidima, diterpenima, sterolima i alkaloidima. Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin, koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Također pokazuje antivirusna i antitumorska svojstva.
Kurkuma sadrži i turmeron, koji pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Kurkuma potiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljikohidrate i masti. Potiče i aktivnost enzima gušterače koji sudjeluju u metabolizmu hranjivih tvari. Pospješuje lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje protiv raka želuca, prostate i debelog crijeva. Kurkuma jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume se preporučuje kod nadutosti, žgaravice i drugih probavnih smetnji.
Kako napraviti čaj
- Čaj pripremite tako da čajnu žličicu kurkume prelijete sa 150 ml ključale vode
- Poklopite i ostavite 15 minuta
- Procijedite i po želji dodajte med i limun
- Pijte dva puta dnevno po jednu šalicu
- Nakon dva tjedna napravite stanku
ČITAJTE I: Od artritisa do raka: sve stvarne zdravstvene prednosti kurkume
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....