SHUTTERSTOCK
od ključne važnosti

Biciklisti, nagazite što češće na pedale. Zbog svog seksualnog života

Uobičajeni uzroci utrnulosti genitalne zone kod biciklista mogu biti i loša tehnika vožnje te pogrešan tip bicikla

Zagriženi biciklisti koji svakodnevno mnogo vremena provode na biciklu moraju biti vrlo oprezni u prometu, ali muškarci imaju dodatni problem - trebali bi svakih deset minuta vožnje neko vrijeme voziti stojeći na pedalama kako bi izbjegli probleme u seksualnom životu. Tako barem tvrde znanstvenici koji upozoravaju da je od ključne važnosti da muškarci izbjegavaju "gnječenje" intimnih dijelova na sjedalu bicikla jer postoji povezanost između utrnulosti tog dijela tijela i erektilne disfunkcije.


Sjedilački način života

Nakon revizije 22 studije o tome kako muškarci mogu izbjeći bol i neugodu koju uzrokuje dugotrajno sjedenje na sjedalu bicikla, pokazalo se da je jedno od najboljih rješenja korištenje sjedala bez suženog vrha na prednjem dijelu kako bi se izbjegao pritisak s genitalnu zonu. Revizija provedena na Medicinskom fakultetu u Wroclawu, u Poljskoj, i objavljena u časopisu Sports Medicine ističe da uobičajeni uzroci utrnulosti genitalne zone kod biciklista mogu biti i loša tehnika vožnje te pogrešan tip bicikla. Postoje znakovi da oštećenje živaca uslijed pritiska na to područje tijekom vožnje može uzrokovati gubitak osjeta i probleme s erekcijom, a vožnja bicikla već je otprije povezana i s neplodnošću kod muškaraca.

Autor revizije dr. Kamil Litwinovicz upozorava da mnogi muškarci osjećaju neugodu tijekom vožnje, kao i da postoji mogućnost da to može uzrokovati seksualne probleme.

- No, postoje i snažni dokazi da je sjedilački način života povezan s erektilnom disfunkcijom pa vožnja bicikla kao oblik aktivnosti može smanjiti taj rizik. Ne želimo da muškarci prestanu voziti bicikl s obzirom na mnoge dobrobiti za zdravlje koje ta aktivnost donosi, već da smanje rizik za razvoj problema tako što će promijeniti sjedalo ili što češće voziti stojeći na pedalama - kaže dr. Litwinovicz.

Linker
19. travanj 2024 14:04