Dr. Diana Petrićević. FOTO: SASA BURIC CROPIX
riječ stručnjaka

Bez ovih pet koraka nikad se nećete riješiti viška kilograma! Na onaj najvažniji uvijek zaboravljamo

Ne trebate patiti kad skidate kilograme, odite liječniku, on će vam pomoći da to bude lakše i da rezultat bude dugoročan


Piše: Diana Petričević, dr. med., nutricionist, ultrasoniča

Nedavno su objavljeni podaci da Hrvatska od svih zemalja Europske unije ima najviše osoba s preuhranjenošću ili debljinom. Među mojim pacijentima najviše je pretilih u dobnoj skupini od 65 do 74 godine, što se poklapa sa statistikama Eurostata (u ovoj skupini u Hrvatskoj je 79 posto preuhranjeno). Kategorizacija uhranjenosti određuje se prema indeksu tjelesne mase (ITM), iako postoje i točnije metode procjene prekomjerne tjelesne masti. Indeks tjelesne mase izračunava se tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s tjelesnom visinom u metrima na kvadrat (kg/m2). Normalna tjelesna masa je od 18,5 do 24,9 kg/m2, preuhranjenost s ITM-om od 25 do 29,9 kg/m2, a osobe s ITM-om višim od 30 kg/m2 su pretile. Za dodatnu procjenu tipa preuhranjenosti u kliničkoj praksi mjeri se opseg struka. Debljina gornjeg dijela tijela, tzv. visceralna pretilost, postoji kada je opseg struka kod muškaraca veći od 94, a kod žena od 80 cm. Visceralna pretilost povezana je s većim rizikom od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti. Uloga je liječnika, od obiteljskih do specijalista pojedinih struka, prepoznati debljinu kao bolest i pomoći osobama s preuhranjenošću odgovarajućim pristupom. Postoji nekoliko koraka koje možemo koristiti u liječenju pretilih osoba: prepoznati, procijeniti, preporučiti, postaviti cilj, pratiti.

Prepoznavanje pretilosti uključuje i motiviranje pacijenta na liječenje, odnosno poticanje motivirajućeg razgovora o prekomjernoj tjelesnoj masi u određenom trenutku, kada je osoba spremna. U komunikaciji valja pripaziti da se na prvo mjesto stavlja osoba, a ne dijagnoza. Pri procjeni treba pristupiti holistički, vodeći računa o svim čimbenicima, od genetskih faktora do onih sociokulturnih. Potrebno je uzeti anamnezu kako bi se identificirali uzroci, kao i fizičke, mentalne i psihosocijalne prepreke. Svakoj osobi s prekomjernom težinom treba pristupiti individualno i u skladu s tim dati odgovarajuće preporuke.

PREHRAMBENE NAVIKE

Prva preporuka je mijenjati prehrambene navike jer je prehrana temelj kontrole tjelesne mase. Redukcijska prehrana temelji se na raznovrsnom i povoljnom unosu namirnica. Najbolji primjer zdrave i uravnotežene prehrane je mediteranska prehrana koja sadrži visok udio povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, bogata je omega-3 masnim kiselinama, a siromašna zasićenim mastima.

VIŠE HODANJA, PLIVANJA, PLESA...

Tjelesna aktivnost je drugi važan korak. Osoba s prekomjernom težinom treba se u aktivnost uključiti postupno, cilj je smanjiti tjelesnu neaktivnost, povećati tjelesnu aktivnost i otkriti zadovoljstvo u redovitom vježbanju. Sportovi za pretile osobe su hodanje, biciklizam, plivanje, ples, planinarenje, stolni tenis.

I PSIHOLOG MOŽE POMOĆI

Psihološki aspekti su osobito važni u liječenju pretilosti. Kognitivnobihevioralni pristup u liječenju debljine uključuje postupke kojima se prevladavaju prepreke za usvajanje i primjenu učinkovitih načina ponašanja u smanjenju i održavanju tjelesne mase te u prihvaćanju i primjerenom vrednovanju postignutog gubitka tjelesne mase.

IMA I LIJEKOVA

U posljednje vrijeme vrlo je popularno liječenje pretilosti lijekovima. Indicirano je za osobe s ITM-om višim od 27 kg/m2 . Gubitak tjelesne mase od pet posto trebao bi se postići u tri mjeseca. U Hrvatskoj su za kontrolu tjelesne mase odobreni lijekovi liraglutid, orlistat, naltreksonbupropion. Liraglutid pripada skupini tzv. inkretinskih hormona te djeluje tako što regulira apetit stvarajući osjećaj sitosti. Orlistat djeluje tako što potiče izlučivanje masti putem stolice. Naltrekson-bupropion je neselektivni inhibitor ponovne pohrane dopamina i noradrenalina te djeluje na centre u mozgu tako da smanjuje apetit. Još jedna zvijezda među lijekovima je semaglutid. Zbog velike potražnje došlo je do nestašice ovog lijeka na tržištu, čime su posebno bili pogođeni dijabetičari. Semaglutid, lijek koji se koristi za liječenje šećerne bolesti, smanjuje želju za hranom s visokim udjelom masti i povećava osjećaj sitosti.

KIRURŠKI ZAHVATI

Za osobe s ITM-om višim od 35 kg/m2 koristi se endoskopska metoda postavljanja balona u želudac čime se smanjuje njegov obujam. Ovom metodom može se izgubiti i do 20 kilograma. Barijatrijska kirurgija, kojom se radi resekcija želuca, rezervirana je za osobe s ITM-om višim od 40 kg/m2 . Gubitak tjelesne mase iznosi od 50 do 70 posto, ali je potrebno redovito praćenje pacijenata zbog rizika od smanjene apsorpcije vitamina i minerala. Važno je naglasiti da postizanje maksimalnog gubitka tjelesne mase u najkraćem mogućem roku nije ključ uspješnog liječenja. Treba postaviti ciljeve koji su realni i rezultat promjena životnih navika. O važnosti ovog zdravstvenog problema govore i događanja u ovoj godini - u ožujku je organizirana 7. konferencija o debljini u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, a u travnju Kongres o debljini u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora koji je donio i Hrvatske smjernice za liječenje debljine. Posebno je aktivna Udruga za prevenciju prekomjerne težine koja svojim djelovanjem i suradnjom sa stručnjacima osobito ističe ovaj problem u javnosti. Liječnici obiteljske medicine kao liječnici prvog kontakta imaju posebno važnu ulogu u sveobuhvatnom liječenju i praćenju pacijenata.

Linker
22. travanj 2024 14:29