Prema rezultatima novog istraživanja provedenog na Sveučilištu u Bathu, osobe čija prehrana sadrži veliku količinu šećera mogle bi imati povišen rizik za razvoj Alzheimerove bolesti. To je prvi put da su znanstvenici otkrili vezu između razine šećera u krvi i degenerativnog neurološkog stanja.
Već je prije otkriveno da oboljeli od dijabetesa imaju povišen rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, no sada su znanstvenici otkrili da su i osobe koje nemaju dijabetes, ali jedu puno šećera, izložene povišenom riziku za tu bolest.
Odskočna daska
Autori studije su otkrili da je u ranoj fazi Alzheimerove bolesti enzim MIF (faktor inhibicije migracije makrofaga) oštećen zbog procesa koji se naziva glikacija te smatraju da je upravo smanjena aktivnost tog faktora odskočna daska za daljnje napredovanje bolesti. Znanstvenici su otkrili i da, kako bolest napreduje, raste i glikacija tih enzima.
U normalnim okolnostima MIF bi trebao biti dio obrambenog odgovora organizma na stvaranje abnormalnih proteina u mozga, a znanstvenici sada pretpostavljaju da zbog činjenice da šteta koju stvara šećer smanjuje funkcije MIF-a i potpuno blokira neke druge enzime, to može biti polazište za razvoj Alzheimerove bolesti.
Kronologija napredovanja bolesti
- Ta spoznaja bit će ključna za otkrivanje kronologije napredovanja Alzheimerove bolesti, a nadamo se da će nam pomoći i u prepoznavanju osoba s povećanim rizikom te u stvaranju novih lijekova ili načina za prevenciju te bolesti - rekao je jedan od autora studije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....