lls lsls

 Marko Šimić, mag. nutr./Privatni album
oprez

Ako želite sačuvati srce, nemojte pretjerivati s ove tri namirnice! Nutricionist Šimić: Donose nam samo visoki tlak i upalu

Ljudi imaju tendenciju odgađati s prevencijom sve do pojave ozbiljnih problema


Iza nas je dan posvećen svijesti o zdravlju srca, mišićnog organa odgovornog za iznimno važnu ulogu, pumpanje krvi. Nažalost, ovaj je proces kod mnogih narušen, a statistike govore da je od kardiovaskularnih bolesti (KVB) koje zahvaćaju srce i krvne žile u Hrvatskoj je 2023. umrlo 19.937 osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo KVB je i dalje vodeći uzrok smrtnosti na globalnoj razini. Ipak, možemo puno toga učiniti u sprečavanju oboljenja kao i u očuvanju ovog iznimno važnog organa. Jedan od važnih koraka na tom putu je i prehrana, o kojoj nam je više objasnio Marko Šimić, mag. nutr.

image
Marko Šimić, mag. nutr./Privatni album

Koje su ključne namirnice koje nam pomažu u očuvanju zdravlja srca, a koje trebamo izbjegavati?

Zlatni standard za prehranu generalno, a tako i za očuvanje zdravlja srca i ostatka kardiovaskularnog sustava je mediteranska prehrana obogaćena ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama, maslinovim uljem i povrćem. Isto tako se uvijek preporučuje unos svježeg voća, te orašastih plodova koji također smanjuju rizik od srčanih bolesti. S druge strane, prekomjerna konzumacija (naglasak na prekomjerna jer se namirnice ne bi trebale stigmatizirati) soli, rafiniranih šećera i visoko prerađenih proizvoda jer doprinose upalnim procesima i oksidativnom stresu.

Koji su najbolji izvori zdravih masti i koliko ih treba unositi dnevno za optimalno zdravlje srca?

Poželjne masti uključuju mono-nezasićene masne kiseline iz izvora poput maslinovog ulja i avokada, te poli-nezasićenih masnih kiselina iz primjerice ribe i orašastih plodova. Za optimalno zdravlje srca trebali bi unositi jednu do dvije porcije ribe tjedno te koristiti nezasićene masti kao primarni izvor u prehrani.

image
SHUTTERSTOCK

Gdje najčešće griješimo, kako štetimo srcu, a da toga nismo ni svjesni?

Ignoriranje važnosti tjelesne aktivnosti te sjedilački način života najviše doprinose smanjenju funkcije krvnih žila i povećanju rizika od ateroskleroze. Prekomjerna konzumacija soli, rafiniranih šećera i zasićenih masti često se ne doživljava kao opasna, ali dugoročno dokazano povećava rizik od hipertenzije i upala. Generalno, ljudi kao ljudi imaju tendenciju odgađati dok se problem ne pojavi i tek onda raditi nešto po tom pitanju.

Koji su vitamini posebno korisni za kardiovaskularno zdravlje i možemo li ih unijeti kroz prehranu u dovoljnim količinama ili je potrebna suplementacija?

Vitamin D, vitamin C i vitamin E imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale. Općenito sve neophodne vitamine i minerale možemo unijeti raznovrsnom i šarolikom prehranom, međutim, kod nekih ljudi može biti potrebna suplementacija ako imaju restriktivniju dijetu.

image
SHUTTERSTOCK

Navedite idealni jelovnik koji među ostalim podržava zdravlje srca

Idealni jelovnik bi trebao biti personaliziran i dugoročno održiv! Što znači da bi se mogao prakticirati, pojedinac treba uživati u istom i ne bi mu trebalo stvarati opterećenje. Primjer idealnog doručka bi bila zobena kaša s voćem i chia sjemenkama te bademima. Za ručak bi recimo bilo dobro pojesti primjerice neku pečenu ribu s kvinojom i pečenim povrćem poput brokule i mrkve s malo maslinovog ulja i limunovim sokom, a za večeru bih preporučio integralni kruh s namazom od avokada i malo paprike.

Linker
04. listopad 2024 10:37