FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pripazite

A zato kilogrami stoje na mjestu... Četiri smoothie pogreške koje stoje između vas i dobre linije

Čini se kao da se u pripremi smoothieja ne može pogriješiti, koje god voće ili povrće odabrali, napitak će biti zdrav. Ipak, nije baš tako. Prema mišljenju nutricionista, nekoliko vrlo čestih pogrešaka mogu vaš smoothie učiniti manje zdravim nego što bi to mogao biti

Želite li da vaš smoothie vrvi nutrijentima i da istodobno bude super ukusan, pročitajte koje pogreške trebate izbjeći.


Pogreška: Previše voća

Ljudi često pripremaju smoothieje s mnogo voća, što može stvoriti neravnotežu s drugim sastojcima. Nema ništa lošeg u voću, no trebate voditi računa da u vašem napitku budu zastupljeni i drugi sastojci, uključujući one koji sadrže proteine i zdrave masnoće. U suprotnom, smoothie neće biti dovoljno nutritivno gust da bi bio hranjiv i zasitan poput pravog doručka.

Rješenje: Držite se ove formule u pripremi smoothieja: proteini + masti + voće + povrće. U odabiru sastojaka, odnosno tipova voća i povrća te namirnica koje sadrže proteine i masne kiseline možete biti kreativni, no važno je da se pridržavate ove zadane strukture koja će osigurati dobru ravnotežu nutrijenata.


Pogreška: Premalo proteina ili zdravih masti

Jedna od najvećih pogrešaka u pripremi smoothieja, prema mišljenju stručnjaka, također je povezana s neravnotežom nutrijenata. Mnogi ljudi smoothieje pripremaju tako da su previše krcati ugljikohidratima, a imaju nedovoljno proteina i zdravih masti. Ugljikohidrati se probavljaju brže od proteina i zdravih masti, što znači da ćete, ako vaš smoothie nema dovoljno proteina i zdravih masti, vrlo brzo nakon što ga popijete biti ponovo gladni.

Rješenje: Dodajte sastojke koji obiluju i proteinima i zdravim mastima jer ćete tako jednim udarcem ubiti dvije muhe. Dobar primjer su grčki jogurt ili maslac od kikirikija koji će smoothieju dati i bogatiju kremastu teksturu.


Pogreška: Previše nikad nije dobro

O odgovarajućoj veličini porcije nije jednostavno razmišljati niti kada je nešto posluženo u tanjuru, a kamoli kad je u čaši. Vjerojatno je to razlog zašto ljudi nerijetko popiju dvostruku porciju a da toga uopće nisu svjesni.

Rješenje: Vodite računa o količini svakog sastojka. Drugim riječima, morate biti oprezniji pri određivanju količine sastojaka koje ćete staviti u blender. Kad je riječ o proteinima, treba ih biti najmanje 15 do 20 grama. Pobrinite se da vaš smoothie ima više povrća od voća, i odlučite se za kelj, špinat, krastavac i tikvice. Više od dvije porcije voća u vašem smoothieju nije vam potrebno.


Pogreška: Pretpostavka da se smoothie može napraviti samo od svježeg voća i povrća

Velika je pogreška ignorirati smrznuto voće i povrće u pripremi smoothieja. Smrznuto voće i povrće ne gubi hranjive tvari, a napitku daje divnu kremastu teksturu. Špinat i cvjetača su odličan izbor.

Rješenje: Smrznuto voće i povrće pripremljeno za smoothieje držite u prednjem dijelu zamrzivača tako da ne zaboravite na njih.

Čak i uz pridržavanje ova četiri savjeta za izbjegavanje čestih pogrešaka, još uvijek vam ostaje dovoljno prostora za eksperimentiranje u pripremi smoothieja, a to je vjerojatno i najzabavniji dio!

Linker
11. svibanj 2024 10:51