Tirkizna obnavlja, grije i smiruje dušu.

 SHUTTERSTOCK
Obnavlja i smiruje

Znate li koja je boja najbolja za naše emocije i ublažavanje stresa?

Ne samo da potiče dobro donošenje odluka nego stvara i potrebu za strukturom. Kad vidimo tirkiznu boju, to nas tjera da budemo organiziraniji

Tirkizna boja smatra se emocionalnom bojom koja liječi, potiče pozitivne osjećaje i pomaže u ublažavanju stresa. Osim dragog kamena, tirkiz predstavlja karipske vode jer se često koristi kao kolokvijalni izraz za njih. Tirkizna je plavo-zelena boja koja je ime dobila prema istoimenom mineralu. Tirkiz je možda najstariji dragi kamen u povijesti čovječanstva, talisman kraljeva, šamana i ratnika. To je kamen zaštite, snažan i netransparentan, a opet umirujući na dodir i iscjeljujući. Riječ “tirkiz” datira iz 17. stoljeća i potječe od francuske riječi “turquoise”, što znači “turski”, jer su trgovački putevi kojim se tirkiz dopremao u Europu iz rudnika u Srednjoj Aziji prolazili kroz Tursku, a mletački trgovci često su kupovali kamen na turskim bazarima.

Budi emocije

Tirkizna boja može promijeniti nijansu pod utjecajem svjetla ili zbog kemijskih reakcija uslijed djelovanja kiselosti kože. Tirkizna je česta boja na kupolama i u interijerima velikih džamija u Iranu, Srednjoj Aziji i Rusiji. Budi emocije Prema Jacobu Olesenu, osnivaču Color Meaningsa, web-stranice o simbolici boja i dizajnu te svjetski poznatom stručnjaku za boje i razumijevanje njihova utjecaja na ljudske emocije i ponašanje, tirkizna budi emocije.

Za stabilnost

Psihologija boja sugerira da tirkizna i liječi i kontrolira naše osjećaje. Zahvaljujući tome dobivamo emocionalnu stabilnost. Međutim, prekomjerna uporaba tirkizne može potaknuti emocionalnu neravnotežu, ističe Olesen. Dodaje i da su negativne osobine koje se vežu uz tirkiznu narcizam, stres, tajnost i hvalisavost. No, u svakom slučaju, smatra on, tirkizna ima pozitivne učinke. “Tirkizna obnavlja, grije i smiruje dušu, što možemo pripisati plavim podtonovima, energizirajućem duhu žutih elemenata i ohrabrujućim aspektima zelenih komponenti. Zajedno, ove tri nijanse čine tirkiznu i uzbudljivom i opuštajućom. Za borbu protiv stresa i umora okrenite se tirkiznoj boji. Njezina spokojna i sunčana dispozicija neće razočarati”, smatra Olesen.

Jasnije razmišljamo

Tirkizna nam pomaže da jasno razmišljamo, zbog čega je idealna boja kada iskrsne kakva hitna situacija. Ne samo da potiče dobro donošenje odluka nego stvara i potrebu za strukturom. Kad vidimo tirkiznu boju, to nas tjera da budemo organiziraniji. “Ovladati emocijama lakše je reći nego učiniti. Tirkizna boja olakšava taj proces smirivanjem živčanog sustava. Kada su nam živci opušteni, to vodi u život bez stresa. Štoviše, povećava samouvjerenost čineći nas sigurnijima u naše svakodnevne izbore. Javnim govornicima promatranje tirkizne boje može donijeti val tišine - kada držimo govor, tirkizna boja nas podsjeća da izađemo iz glave, što nam onda omogućuje da ostanemo usredotočeni i izravni”, objašnjava Olesen. Uza sve to, tirkizna boja ima nevjerojatnu sposobnost povezivanja s našom dušom.

Linker
22. travanj 2024 19:00