SHUTTERSTOCK
Napredak

Znakovni jezik se usklađuje s terminologijom klimatskih promjena

Gluhi znanstvenici i stručnjaci za znakovni jezik nadopunili su britanski znakovni jezik s terminima koji se odnose na klimatske promjene kao što su staklenički plinovi i ugljični otisak

- Gluhi znanstvenici i stručnjaci za znakovni jezik nadopunili su britanski znakovni jezik s terminima koji se odnose na klimatske promjene kao što su staklenički plinovi i ugljični otisak - prenosi BBC.

Uneseno je 200 novih termina

Za to nisu postojali službeni znakovi pa su djeca, nastavnici i znanstvenici često morali znakovima sricati duge, složene znanstvene termine. U znakovni je jezik uneseno 200 novih termina koji vizualiziraju znanstvene koncepte.

"Pokušavamo stvoriti savršene znakove koji vizualiziraju znanstvene koncepte", rekla je dr. Audrey Cameron.

Tim koji je dodao nove termine bio je predvođen doktoricom Audrey CameronCameron, također gluhom osobom koja je opisala kako je u svojoj znanstvenoj karijeri zbog manjka riječi bila isključena s važnih sastanaka i razgovora.

- Bavila sam se istraživanjima 11 godina i išla na mnogobrojne sastanke, ali nikada nisam bila zaista uključena jer nisam mogla razumjeti što ljudi govore. Željela sam razgovarati s ljudima o kemiji, ali jednostavno nisam mogla. - izjavila je za BBC News.

U radionici kreiranja znakova u Škotskom senzornom centru sudjelovao je i učitelj biologije iz Glasgowa Liam McMulkin.

- Ljepota znakovnog jezika, osobito za znanost, je u tome što je to vizualni jezik. Neki koncepti su apstraktni, ali znakovni jezik zaista može pomoći djeci da ih razumiju - objasnio je.

McMulkin je kao primjer demonstrirao znak za fotosintezu prikazavši jednim ravnim dlanom list, a prstima druge ruke sunčeve zrake.

- Kada učinim ovo (približim sunce listu), možete vidjeti da list apsorbira energiju. - objasnio je.

Projekt znanstvenog rječnika, koji jednim dijelom financira Kraljevsko društvo, pokrenut je 2007. i u britanski znanstvenik jezik do sada je dodano oko 7000 novih znakova.

Linker
25. travanj 2024 14:46