SHUTTERSTOCK
Sveprisutni

Zanimljivo je da svi imaju isti obrazac ponašanja, je li vaš kolega možda energetski vampir?

Ovaj tip osobnosti postavlja previše nametljivih pitanja, uvijek izgleda kao da ima užasan dan i priča duge priče koje nemaju kraja

Energetski vampir sarkastično je simpatična usporedba za osobu s kojom se osjećate da vam je upravo isisala zadnji atom snage. Popularan naziv postao je naime pojam pop kulture za opisivanje nekoga tko iscrpljuje do krajnjih granica.

- Ne postoji službena dijagnoza ili pristup liječenju specifičan za takozvane energetske vampire, međutim, svi smo ih poznavali osobno i profesionalno - kaže klinički psiholog Ryan Howes.

Kako ga prepoznati

Budući da energetski vampiri mogu iscrpiti na različite načine, klinička psihologinja Tanisha Ranger sugerira da bismo se trebali usredotočiti na to kako se osjećamo nakon interakcije s kolegom kako biste utvrdili je li on energetski vampir.

- Kako se osjećate nakon interakcije s njim? Obično je najčešći odgovor, jednolično - rekla je dodajući ako ne osjećate da razgovori ni na koji način nisu bili produktivni ili korisni i osjećate da je puno vremena izgubljeno bez stvarnog razloga, to bi mogli biti stvarno dobri znaci da ste upravo bili u interakciji s kradljivcem vaše energije.

  • Nakon razgovora osjećate iscrpljenost

Najveći znak da je vaš kolega s posla energetski vampir je taj kako se zbog njega osjećate. Od načina govora do tema koje pokrivaju, energetski vampiri ne iscrpljuju svoje žrtve samo na jedan način već primjenjuju različite taktike kako bi iscrpili fizičku i mentalnu energiju onih s kojima su okruženi.

- Ovaj tip osobnosti ima različite oblike, od osobe koja postavlja previše nametljivih, osobnih pitanja; osobe koja uvijek izgleda kao da ima užasan dan i želi da joj se svi pridruže pa do osobe koja priča duge priče koje kao da nikad nemaju kraja - rekao je Howes dodajući da ako se nakon interakcije s takvom osobom pribojavate sljedećeg susreta s njom, zapravo možda imate posla s emocionalnim vampirom.

  • Gubite fokus

Nekad, interakcije s kolegama mogu biti dosadne ili biti društveno neugodne, međutim kad je riječ o onim osobama koje crpe energiju, svaka komunikacija biva intenzivnijom.

- Neki moji klijenti govore kako imaju poteškoća s fokusiranjem i zadržavanjem motivacije nakon sastanka ili razgovora s energetskim vampirom što u njima dodatno izaziva osjećaj frustracije i ljutnje - rekao je Howes.

  • Odbijaju čuti rješenje svojih pritužbi

Iako rado žele razgovarati o svim problemima, ako bilo što ponudite kao moguće rješenje problema ili pomoć oni odlučno odbijaju. Ovakav tip osobe je zapravo usamljen pa ih možete čuti da stalno pričaju o svom osobnom životu i problemima, a da prividno nisu svjesni kako se zbog toga drugi osjećaju. Otkrivanje ne ide u oba smjera.

- Primijetit ćete da vam gotovo nikad ne postavljaju pitanja. Ne pokazuju da im je previše stalo do toga kako ste ili što se s vama događa. Zapravo, nakon razgovora se možete osjećati iskorišteno - rekla je Ranger.

Ako ste zabrinuti da biste mogli biti energetski vampir, razmislite o tome koliko vremena provodite razgovarajući s kolegom u odnosu na to koliko se on vama otvori. Ako samo vi držite govore, to bi mogao biti potencijalni znak da iscrpljujete svoje suradnike.

- Ako se udaljite od razgovora i ponovno ga pustite u glavi, a ne možete se sjetiti nijedne stvari koju je druga osoba rekla, to bi mogao biti problem - sugerira Ranger.

image
SHUTTERSTOCK

Postavljanje granica s energetskim vampirom

Najlakše je i najrazumljivije postaviti granicu s primjerice rečenicom ‘Moram se vratiti na posao‘. Evo kako tu poruku prenijeti energetskom vampiru:

  • Shvatite odakle ovo ponašanje dolazi

- Jedna stvar koju sam naučila kroz praksu je da su energetski vampiri često osobe koje imaju nezadovoljene potrebe za pažnjom i odobravanjem koje mogu proizaći iz niza teških ili čak traumatičnih problema iz njihove prošlosti - rekao je Howes.

Tehnika energetskih vampira je vjerojatno metoda koju su ove osobe naučile kako bi pokušale zadovoljiti svoje potrebe dok su bili mlade jer zapravo ne znaju za zdrave načine povezivanja i održavanja odnosa.

- Razmišljanje o njima tako može vam pomoći da uvidite da su osobe, baš kao i vi, ali koje su imale neke teške životne udarce i loše uzore što je rezultiralo ovim načinom ponašanja. Znanje o tome može vam dati malo više strpljenja i suosjećanje u interakciji s njima - objašnjava Howes.

  • Nemojte glumiti pažnju koju zapravo ne osjećate

Jednostavan način da se ograniči privlačnost pažnje energetskog vampira je da jednostavno ne postavljate pitanja na koja ne želite odgovor.

  • Preusmjerite neželjene razgovore

- Ako se razgovor počne skretati na stvari koje su previše osobne uvijek ga možete pokušati vratiti na pitanja povezana s poslom i tamo zadržati fokus - rekao je Howes.

Preusmjeravanje je zapravo mjesto gdje s uvažavanjem i empatijom prihvaćate ono što osoba govori, prije nego što upotrijebite ‘i‘ ili ‘dok‘ izjave.

  • Budite iskreni o tome koliko vremena imate za interakciju

Ako preusmjeravanje razgovora natrag na projekt ne funkcionira, možda ćete morati biti eksplicitniji.

- Možete reći rečenicu poput ‘Hej, ovo je zanimljivo, ali stvarno se sada moram usredotočiti na svoj posao. Možemo li razgovarati o ovome kasnije?‘ - sugerira Howes dodajući da ako imate posla s energetskim vampirom s kojim morate blisko surađivati na projektu, postavljanje eksplicitnih vremenskih granica za razgovore koji nisu povezani sa zadatkom može biti od pomoći.

Ako je energetski vampir vaš šef, jasno odredite prioritete

Postavljanje granica s vampirskim šefovima zahtijeva takt. Jedan od načina da se odgurnete je kad primijetite da vas interakcija nadređenog zapravo odvlači s posla.

- Ako vaš šef, energetski vampir, ne sluša vaše zahtjeve, možda je vrijeme da se zapitate je li cijena koju plaćate emocionalno dostojna ove plaće i ovog posla ili je vrijeme da zatražite premještaj kod drugog šefa, odnosno da počnete tražiti drugi posao – zaključio je Howes.

Linker
06. svibanj 2024 15:46