SHUTTERSTOCK
Nije teško

Uz ovaj sjajan trik vaše će drvo novca bujati i još dugo mamiti poglede

Kako brinuti o svojoj biljci novca i održati je još dugo snažnom

Biljke čine naš prostor življim, a nijanse zelenila kojima su optočene, imaju umirujući i iscjeljujući efekt na naš um. Stoga i ne čudi da su uz naše domove i okućnice razne biljke česti dodatak uredskih prostora. No, jedna se posebno ističe. Drvo novca kojeg još nazivamo i drvom žada ili krasula biljka je koja potječe iz Južne Afrike i može narasti do 2,5 metra. Prema predajama donosi pozitivnu energiju u prostor i obilje bogatstva ako se stavi s desne strane ulaznih vrata (od tud i naziv drvo novca). No, bez obzira na vjerovanja, ova biljka doista mami svojom raskošnošću i ljepotom stoga i zaslužuje jednaku pažnju i pravilnu njegu s naše strane. Kako brinuti o svojoj biljci novca i održati je još dugo snažnom, doznajte u pet koraka.

image
SHUTTERSTOCK

1. Položaj

Poznavanje pravog položaja gdje treba smjestiti koju biljku ponekad je od presudne važnosti. Previše izloženosti suncu ili toplini jedna je od najčešćih pogrešaka kod sobnih biljaka koje treba izbjegavati, a to se pravilo odnosi i na biljku novca.

Kao i drugi sukulenti, biljka novca treba dobru količinu sunčeve svjetlosti da bi napredovala. Međutim, previše izravne, jake sunčeve svjetlosti može biti štetno pa je najbolja rutina četiri do pet sati sunca a ostatak dana u polusjeni.

Stručnjaci preporučuje da odaberete prozor okrenut prema jugu ili zapadu za svoju biljku te da pritom imate na umu i temperaturu u prostoru. Danju, idealna temperatura za biljku je između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih, dok noću ona ne bi smjela ići ispod 12 stupnjeva. U suprotnom bi ovo mogao biti svojevrsni temperaturni šok za biljku. Drvo novca možete i staviti na balkon što će doprinijeti crvenoj nijansi mesnatih listova. Ipak, imajte na umu da je ne ostavite predugo vani jer bi se biljka mogla previše isušiti.

2. Zalijevanje

Ovaj naoko lak zadatak, ponekad se čini najizazovnijim. Pogotovo kad čuvate susjedovu biljku. Biljke zahtijevaju različitu vlažnost tla. Previše zalijevanja može na vrhu tla biljke stvoriti plijesan.

Pružite vašoj biljci dva do četiri iznimno obilna zalijevanja tijekom mjeseca i, nakon toga, ostavite da se tlo potpuno osuši. Pobrinite se da na kraju tlo bude dobro navodnjeno.

image
SHUTTERSTOCK

3. Održavanje zdravlja tla

Često se divimo ljepoti biljke, no dio tog kolača možemo pripisati kvaliteti tla. Biljkama je potrebno bogato i dobro drenirajuće tlo. U suprotnom korijenje koje stoji u natopljenom tlu, to može uzrokovati njegovo truljenje.

Odličan trik su i ljuske jajeta koje su bogate kalcijem. Ljuske jajeta usitnite pa jednu žlicu pomiješajte sa šećerom i s jednom žlicom zemlje. Sve dobro promiješajte, stavite u teglu, pa zalijte biljku.

4. Rezidba

Nije potrebno orezati biljku novca, međutim, slobodno možete povremeno ukloniti uvenule listove. Neki vole koristiti ovu biljku kao bonsai stabla, a to se postiže obrezivanjem kao i posebnim tehnikama Bonsaija. Ako želite orezati svoju biljku novca, iz bilo kojeg razloga, svakako koristite čiste škare, orezujte u čvoru i nikada ne orezujte više od 20 posto biljke. U suprotnom biste mogli biste učiniti više štete nego koristi.

5. Suzbijanje nametnika i bolesti

Postoji nekoliko štetočina i bolesti s kojima se možete susresti. Stablo novca mogu napasti nametnici poput lisnih uši, vinove loze, žižaka i brašnastih stjenica. Nažalost, sukulenti ne reagiraju dobro na insekticide, čak ni na organske.

Budući da insekticidi mogu imati štetne učinke na lišće, preporučujem obrezivanje tamo gdje se bolest ili štetočina pojave. Ako se to čini nemogućim zbog veće zaraze, predlažemo čišćenje biljke mekom krpom umočenom u izopropilni alkohol i ponavljanje postupka svaki dan tjedan ili dva dok štetnici ne nestanu.

Linker
03. lipanj 2024 12:23