FOTOGRAFIJE: shutterstock
Smršavite lako

Svakodnevne aktivnosti koje sagorijevaju puno više kalorija nego što mislite

Ako niste ljubitelj teretane ili grupnih treninga, ove aktivnosti možete uvrstiti u svakodnevicu i izgubiti kilograme



Dosta vam je kilograma koje ste nakupili tijekom lockdowna i, naravno, mislite da je najbolje odabrati HIIT trening ili teretanu. Iako će vam takvi oblici aktivnosti zasigurno pomoću u mršavljenju, nemojte zaboraviti na svakodnevne aktivnosti koje uistinu mogu zamijeniti kvalitetan trening. Donosimo popis aktivnosti uz koje ćete topiti masti, ali i podatke koliko će osoba koja teži 55 kg, 70 kg i 85 kg potrošiti tijekom sat vremena aktivnosti.


Bicikliranje na posao

Naravno, možda ćete morati stati na crveno svjetlo i paziti na promet, ali vožnja biciklom na posao ne samo da ima pozitivan utjecaj na okoliš, nego također koristi vašem novčaniku i vašem tijelu.

- Vaše noge su najveći mišići u vašem tijelu, a kada ih koristite tijekom vožnje bicikla, broj otkucaja srca raste, što dovodi do sagorijevanja puno kalorija - rekao je Greg James, certificirani osobni trener za Livestrong.

Ako vožnji bicikla dodate uzbrdicu i staze bez semafora, brzo ćete postići svoje ciljeve.

Potrošene kalorije (55 kg/70 kg/85 kg): 480/596/710


Vrtlarstvo

Da, vrtlarstvo se može računati u tjelesnu aktivnost, pogotovo ako nosite teške terete, kopate, gurate teška kolica i, naravno, čučite i ustajete.

Ako želite pojačati aktivnosti, krećite se bržim tempom, usredotočite se na kopanje i vuču te svjesno angažirajte svoje trbušne mišiće cijelo vrijeme. A ako želite odraditi trening za ruke, pokušajte zamijeniti ruke kada koristite lopatu ili alat za vrt.

Potrošene kalorije (55 kg/70 kg/85 kg): 270/334/400


Seks

Ako niste ljubitelj trake za trčanje i ipak želite neku aktivnost koja će vas usrećiti dok traje, onda imate sreće. Rezultati jedne studije iz 2013. objavljene u časopisu PLOS ONE otkrili su da se seksualna aktivnost ponekad može smatrati značajnom vježbom. Iako se točne brojke mogu razlikovati, istraživanja su pokazala da je prosječna potrošnja energije tijekom seksa oko 3,1 kalorije po minuti za žene i 4,2 kalorije po minuti za muškarce.


Ljubljenje

Premda kalorije koje se sagorijevaju nisu prva stvar na koju pomislite tijekom ljubljenja s partnerom, pokazalo se da ljubljenje sagorijeva značajnu količinu kalorija.

Budući da ljubljenje uključuje aktivno angažiranje mišića na vašem licu, sagorjet ćete više kalorija strastvenim ljubljenjem nego u mirovanju. Ako vaš tempo uključuje polagano ljubljenje, možete očekivati ​​da ćete u prosjeku sagorjeti dvije do tri kalorije u minuti. Pojačajte intenzitet ljubljenja i mogli biste sagorjeti pet do 26 kalorija u minuti, prema studiji iz 2013. objavljenoj u The American Journal of Medicine.

Potrošene kalorije: 120/180/240 (na temelju dvije, tri i četiri kalorije u minuti, bez naznačene težine)



Grabljanje lišća

Ako tražite način da očistite svoje dvorište i da to istodobno pretvorite u trening, rješenje je grabljanje lišća. Certificirana osobna trenerica Morgan Rees kaže da možete sagorjeti dosta kalorija grabljanjem lišća.

- Kako biste povećali intenzitet, jednu minutu grabljate što jače možete, a zatim jednu minutu grabljajte umjerenim intenzitetom - kaže.

Izmjenjujte umjereni i visoki intenzitet dok ne završite i ne samo da ćete imati čisto dvorište, već ćete odraditi i dobar trening. Za dodatni izazov, Rees kaže da mijenjate način na koji držite grablje, tako da ne koristite samo jednu ruku.

Potrošene kalorije: 240/298/356


Ručno pranje automobila

Preskočite autopraonicu i operite auto kod kuće. Ručno pranje automobila ne samo da ga čini čišćim, već vam daje i priliku da sagorite neke ozbiljne kalorije.

- Kada čistite vanjski dio auta, povećajte brzinu svojih pokreta dok mijenjate ruke svakih nekoliko minuta - ističe Rees.

I umjesto da napravite pauzu, nastavite s pranjem dok cijela vanjska strana automobila ne bude čista i suha. Osim kvalitetnog sagorijevanja kalorija, također ćete napraviti dosta istezanja i iskoraka.

Potrošene kalorije (55 kg/70 kg/85 kg): 270/334/400


Čišćenje kuće

Održavanje vaše kuće u vrhunskom stanju zahtijeva puno ribanja, usisavanja, brisanja i organiziranja. Iako je cilj obično čišći dom, također možete sagorjeti hrpu kalorija. Kako biste maksimalno povećali sagorijevanje kalorija, pokušajte balansirati na jednoj nozi dok čistite kuhinjske pultove ili nosite utege na nogama dok usisavate, prenosi Livestrong.

Potrošene kalorije (55 kg/70 kg/85 kg): 270/334/400

Linker
20. travanj 2024 11:49