Ne zaboravite redovito mijenjati tampone

 SHUTTERSTOCK
Jesu li tamponi opasni?

Što je sindrom toksičnog šoka i trebate li zbog njega izbjegavati tampone?

Sindrom toksičnog šoka je bakterijska infekcija koja može izazvati teško zdravstveno stanje, a često se povezuje s korištenjem tampona

Dobili ste menstruaciju i ponovno posežete za tamponom kako biste spriječili da krv završi na vašim gaćicama. Budući da se radi o automatskoj radnji, vjerojatno niste proučavali koji su rizici korištenja tampona, a jedan od njih je sindrom toksičnog šoka koji se može razviti ako tampon ostavite dulje vrijeme unutar vagine. Čak i ako ste svjesni upozorenja, vjerojatno niste puno razmišljali o tome.



Što je sindrom toksičnog šoka?

- To je bakterijska infekcija koja može uzrokovati tešku bolest zbog toksina koji ulaze u krvotok i dovode do upale - objašnjava dr. med. Jessica Shepherd. U ekstremnim scenarijima, sindrom toksičnog šoka može rezultirati amputacijom nožnih prstiju ili udova, pa čak i smrću.

Simptomi:

  • Temperatura iznad 38,5 °C (ona je uvijek simptom sindroma toksičnog šoka)
  • Zimica
  • Vodeni proljev
  • Osip nalik na opekline od sunca ili crvene točkice na koži
  • Niski krvni tlak
  • Crvenilo očiju
  • Guljenje kože na tabanima ili dlanovima



Uzroci sindroma toksičnog šoka

Vjerojatno mislite da je povezan isključivo s tamponima, ali može se javiti kada god bakteriju uđu u krvotok, što znači da postoje i drugi načini osim menstruacije.

- Infekcije se mogu pojaviti na drugim područjima, kao što su zaražene kirurške rane, mastitis (infekcija tkiva dojke), apsces pluća ili primarna bakterijemija (bakterija u krvotoku). Sindrom toksičnog šoka zabilježen je i nakon vaginalnog poroda te carskog reza - rekla je dr. Shepard.

Što se tiče sindroma toksičnog šoka povezanog s menstruacijom, tamponi nisu jedini proizvodi koji su "krivi". Bilo koji proizvod koji skuplja menstrualnu krv mogao bi potaknuti rast bakterija koje izazivaju sindrom toksičnog šoka ako se ostavi predugo, a to uključuje i menstrualne čašice, prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington. Ipak, sindrom toksičnog šoka povezan s menstrualnom čašicom iznimno je rijedak.

Bakterija koja uzrokuje sindrom toksičnog šoka povezanog s menstruacijom, najčešće je to Staphylococcus aureus, obično se zarobi u rodnici nakon što raste na tamponima (osobito ako su tamo ostavljeni predugo), a zatim se može unijeti u krvotok kroz malene porezotine u rodnici uzrokovane tamponima (osobito ako su tamponi suhi), objašnjava dr. Shepard. Zato je preporuka da se tampon nikada ne koristi dulje od osam sati.

- Nepravilna uporaba može dovesti do ovog stanja - kaže dr. Shepard. To uključuje predugo nošenje tampona ili nošenje tampona koji upija više nego što je potrebno.


Kolika je vjerojatnost da ćete dobiti sindrom toksičnog šoka kada koristite tampone?

Sindrom toksičnog šoka liječnici su prvi put identificirali 1978. godine, a 1980. godine Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su ukupno 812 slučajeva sindroma toksičnog šoka povezanog s menstruacijom. Ubrzo nakon toga došlo je do promjena u načinu izrade tampona, a broj prijavljenih slučajeva sindroma toksičnog šoka povezanog s menstruacijom značajno se smanjio. Do 1989. već je bilo znatno manje slučajeva pa je prijavljeno samo 45 slučajeva.

Što se događalo s tamponima 80-ih? Kao prvo, tada je maksimalna stopa upijanja tampona bila mnogo veća. Apsorbirali su preko 20 grama, dok današnji tamponi apsorbiraju najviše 18 grama. Uporaba super upijajućih tampona povijesno je povezana sa sindromom toksičnog šoka iz dva moguća razloga. Prvo, ako koristite takve tampone i često ih mijenjate, velika vjerojatnost je da će biti suhi kad ih uklonite pa ćete tako napraviti sitne rezove u vaginalnom kanalu gdje bakterije mogu ući. Drugo, upotreba super upijajućih tampona znači da ćete ga vjerojatno ostaviti znatno dulje i tako bakterijama dajete više vremena za rast.

Povećani rizici povezani s tamponima s visokim upijanjem također mogu biti posljedica materijala koji su se prije koristili u tamponima, ali na sreću mnogo se toga promijenilo.

- Većina današnjih tampona izrađena je od pamuka ili mješavine pamuka i umjetne kože. No, osamdesetih su neke tvrtke koristile poliestersku pjenu, koja je bila poznata po brzini upijanja, ali i povećanom rastu bakterija. Danas više nisu u uporabi.

Iako je sindrom toksičnog šoka danas znatno rjeđi nego što je bio tijekom 80-ih, s vremena na vrijeme se pojavi. Procjene govore da je stopa pojavnosti sindroma između jedne i četiri žene na 100.000 žena, kaže Shepherd.

Uza sve ove važne promjene u proizvodnji tampona, rizik od dobivanja sindroma toksičnog šoka je vrlo nizak, no ipak je važno znati kako to spriječiti.


Kako spriječiti sindrom toksičnog šoka?

Mnogi ljudi zapravo imaju antitijela koja ih štite od bakterija koje su najčešće povezane sa sindromom toksičnog šoka tijekom menstruacije, navode s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington. Morala bi vam nedostajati ta antitijela i stvoriti se okruženje za rast bakterija kako bi do njega došlo.

Međutim, prakticiranje dobre menstrualne higijene može vam pomoći dodatno smanjiti rizik. Da ponovimo, trebali biste redovito mijenjati tampone i ne držati ga dulje od osam sati.


Što učiniti ako mislite da imate sindrom toksičnog šoka?

Kad ste u nedoumici, zakažite sastanak sa svojim ginekologom.

- Ako se javi groznica ili osip, otiđite na hitnu - kaže dr. Shepherd. Simptomi mogu u početku podsjećati na nadolazeću prehladu pa možda nećete puno razmišljati o njima, ali ako imate menstruaciju i koristite tampon, vrijedi paziti jer simptomi mogu brzo eskalirati.

Kad se pojave početni simptomi, hipotenzija (nizak krvni tlak) općenito se razvija u roku od 24 do 48 sati, što uključuje i zatajenje organa nedugo nakon toga, kaže dr. Shepherd. Ako sindrom toksičnog šoka napreduje u jednu od ovih težih faza, možda ćete morati biti primljeni u bolnicu kako biste dobili antibiotike i kako bi vas zadržali na promatranju te spriječili širenje bakterija.

Linker
15. travanj 2024 14:20