Ako se redovito pije, sok od rajčice učinkovit je saveznik u snižavanju krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition. Istraživanje je obuhvatilo 481 sudionika koji su pili neslani sok od rajčice koliko god su htjeli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog tlaka u prosjeku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni tlak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.
Dobre razine zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali piti sok od rajčice, međutim bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente prehrane sudionika. Ovo djelovanje se pripisuje sadržaju kalija, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem tijelu, a među najvažnijima je reguliranje koliko će se tekućine čuvati u tijelu i koliko će se osloboditi.
Evo kako ga pripremiti i čuvati
Dobro operite rajčice, uklonite peteljke i sva oštećenja. Nakon toga narežite rajčice na četvrtine i stavite u lonac. Kuhajte 30 minuta ili dok potpuno ne omekšaju. Protisnite ih kroz sito, vratite sok na štednjak i dodajte začine po želji - sok će imati finiji okus ako ga začinite s malo soli i crnog papra.
Možete dodati i druge začine poput češnjaka ili celera u prahu, kurkume, kumina, korijandra... Pustite da zakipi kako bi se arome povezale. Sok od rajčice možete i zamrznuti. Kad se ohladi, jednostavno ga ulijte u posude za zamrzavanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....