Nakon liječenja razmislio sam kako ću dalje živjeti i mogu li uopće živjeti kao prije bolesti. Razmišljao sam kako ne znam koliko još imam vremena u životu i da moram tražiti radost i zadovoljstvo u svakom trenutku koji živim i u svemu što radim sada i ovdje. Trebao sam pronaći aktivnosti koje me vesele. Otišao sam u dućan, kupio boje i platno te počeo slikati. Napravio sam 20 akvarela u dva mjeseca. Neopisivo je zadovoljstvo kad se dignete, počnete miješati boje i farbati. Drugo što sam učinio jest da sam naučio kuhati. Ništa prije nisam znao. Uzeo sam kuharice i počeo. Sve sam naučio. Osim kolača, njih ne pečem. Ali radim zagorske štrukle - kaže Zdravko.
Povrća je puno više na tanjuru nego prije, a mnogo je namirnica koje on i njegova obitelj sami zasade i uzgoje.
- Od mame sam naslijedio vrt. Prije nisam ništa znao o vrtlarenju, tek bih ponekad štihao u vrtu, a sada imam 30 gredica. Jedno se povrće zamrzava, jedno kiseli, jedno se pojede... - kaže Zdravko. Sad je pravi majstor u kuhinji, a rado otkriva i nova jela i nove namirnice.
Prijavio se na kulinarski show
- Čak sam se s prijateljem prijavio na kulinarski TV show "3,2,1 - kuhaj!" i ušli smo u uži izbor, ali na kraju je moja dijagnoza bila problem. Mislili su da ne bih mogao podnijeti cjelodnevna snimanja - kaže Zdravko. Ranije je poznavao tek nekoliko začina, sve se kuhalo s neizostavnom vegetom, no danas zna kombinirati začine koji svojom ljekovitošću pomažu u liječenju raka. Tako se svakoj namirnici dodatno pojača okus, a jelo je fino i različito od drugog. U vrtu posadi ljupčac, koji često zovu “domaća vegeta” - kaže Zdravko.
Za sve aktivnosti u kojima uživa često mu treba i jača hrana, ne izbjegava meso, ali ima jako mnogo jela koja radi prema svom ukusu, mnogo recepata koje prilagodi i neke nove koje sam smišlja. Vratio se i zaboravljenoj aktivnosti - nekad je trčao maratone, ima 20-ak istrčanih maratona i 200-tinjak polumaratona.
- Zadnjih godina prije dijagnoze bio sam sportski aktivan, a nakon liječenja rekli su da "nema plivanja, nema trčanja, moraš se čuvati viroza, imunosni sustav je slab, nema kazališta, nema velikih druženja...". Kupio sam štapove za nordijsko hodanje i počeo hodati uz Dravu. Nosio sam i stolac pa bih sjeo nakon 500 metara. Zatvorio bih oči i osjećao energiju kako ulazi u moje tijelo. To mi je doista pomoglo. Već sam mogao prehodati 13 kilometara. Nakon toga opet sam počeo i trčati. Otrčao je UNICEF-ovu Mliječnu stazu, 10 kilometara za 58 minuta. Na moru je sudjelovao i u plivačkom maratonu, tri do pet kilometara. Kad ne trči maratone, planinari.
- Nisu mi važne medalje i priznanja, već da živim, da se ujutro budim s osjećajem zadovoljstva što me sve čeka taj dan. Nema boljeg opuštanja od rada u vrtu i na zemlji i nema veće sreće od toga da vidiš kako raste sjeme koje si zasijao. Imam i pčele, oko njih treba jako puno truda, ali svake godine dobijemo 60 kilograma meda. Važno mi je da uživam od jutra do mraka u onome što volim i više ne psujem i ne živciram se zbog gužve u prometu ili sličnih stvari. Nabavio sam i psa. On mi je najveća terapija - kaže Zdravko.
Život prije i poslije bolesti
Često voli reći da razmišlja o svom životu u dvije faze - prije limfoma i nakon dijagnoze.
- Poslije bolesti više nisam isti čovjek i ne živim kao prije. Non-Hodgkinov limfom dijagnosticiran mi je 2015., a nakon liječenja bolest je u remisiji. Nadam se da će tako i ostati, barem do pojave novih lijekova, o kojima se već mnogo govori - kaže. Simptomi zloćudne bolesti javili su se između Božića i Nove godine 2015. Ujutro je prilikom odijevanja primijetio da mu je jedna noga znatno deblja od druge.
- Zovem ženu da vidi, a ona samo što se nije srušila. Jedna je noga bila dvostruko deblja od druge. Šogorica je liječnica opće prakse i odmah smo je nazvali. Uputila nas je na hitnu jer je sumnjala na trombozu, a ako je nastao i neki ugrušak, može loše završiti. Tu su već počeli prvi strahovi. Na hitnoj su napravili ultrazvuk nogu i pokazalo se da nije tromboza. Doktoru sam se požalio i na zadebljanje na preponi. Bezbolno, nepokretno i veliko oko 12 centimetara. Limfom je zatvorio protok limfe i nastala je oteklina. To je bio prvi znak. Možda je to bila i sretna okolnost. Mjesec dana prije počeo sam osjećati slabost u nozi i tupu bol, ali kako sam se bavio trčanjem i planinarenjem, mislio sam da je od toga. Kasnije pretrage i biopsija te patohistološka analiza pokazali su da imam Non-Hodgkinov limfom koji se proširio. Još dok nije stigla definitivna dijagnoza, dok sam bio u bolnici na pretragama, liječnik mi je rekao: 'Čuj, trebao bi se pripremiti na drugačiji način života. Sumnjamo na limfom, ali potrebna je histološka analiza'. Nisam ni znao što je to. 'Neka vrsta raka', rekao mi je, a ja ga dalje više nisam ni čuo. Kako sam se osjećao? Pa kao bačva puna vode, obruči su popucali, voda se izlila i nastale su lokve koje su se raširile i nestale. Tako sam to doživio, kao da su se sve moje stanice raspale - ispričao je Zdravko Hanžek.
Pozitivno razmišljanje
- Drugo jutro u bolnici sam razmišljao: 'Daj, Zdravko, probudi se! Prije dva tjedna skočio si bungee jumping s Masleničkog mosta i sad moraš skočiti i boriti se za život. I kao da su se lokve skupile i vratile na krevet. Tjerao sam se misliti pozitivno i tješio da moram naći način na koji ću se boriti. I iz dana u dan bilo mi je bolje. Tako sam za dva tjedna i dočekao dijagnozu pa sam je lakše prihvatio - kaže Zdravko. Najveća podrška su mu supruga, kći i sin te roditelji. Kemoterapija je opet izazvala strah.
- Kao da me netko napunio bojnim otrovom - kaže on. Nakon četvrte kemoterapije kontrola je pokazala da se limfom povlači, a nakon osme PET/CT je pokazao da se bolest povukla i ušla u remisiju.
- Tijekom liječenja nastojao sam biti pozitivan, čitao sam budističke knjige, "Krava koja je plakala" i druge, kako bih ojačao psihu.
- Najteže je držati ravnotežu emocija i racija. Kada to postigneš, imaš sve - zaključuje Zdravko.
Donosimo njegove recepte
Paprikaš plus
Sastojci:
- 1 pile narezano na komade marinirano u soli, kajenskom papru, papru s češnjakom i čiliju
- 2 sitno nasjeckana luka
- 1 sitno narezan poriluk
- 2 naribane mrkve
- 1-2 paprike narezane na trakice, paradajz sos ili pasirana rajčica
Priprema:
- Na maslinovu ulju pirjati luk, dodati mrkvu pa nakon nekog vremena poriluk i papriku te kratko pirjati, zatim dodati mariniranu piletinu i sve pirjati na malo vode 10-ak minuta
- Uliti vode toliko da pokrije sastojke, dodati začine, sol, crvenu papriku, malo kajenskog papra i čilija
- Kada je napola kuhano, dodati žlicu paradajz sosa i kuhati do kraja
- Pri kraju dodati 2 žlice kečapa
- Ako je prerijetko, može se dodati žlica brašna razmućena u 0,10 dl vode
Sljubljeni rižoto
Sastojci:
- 1 šalica riže
- 4-5 žlica maslinova ulja
- pola poriluka
- 2 veće mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 srednji luk, po želji može se dopuniti šunkom narezanom na trakice, hamburgerom ili slično
- žlica soja sosa
- žlica soja umaka
- žlica maslaca
- povrtni temeljac
- ostali začini po želji
Priprema:
- Poriluk prerežemo uzdužno i narežemo poprečno na debljinu oko 3 mm, mrkvu i papriku na trakice dužine oko 4 cm
- U tavici zagrijemo 2-3 žlice maslinova ulja i prepržimo luk, dodamo mrkvu pa poriluk i papriku i pirjamo dok ne omekša, posolimo, dodamo veliku žlicu soja umaka, žličicu soja sosa i promiješamo
- U drugoj tavici na 2 žlice maslinova ulja popržimo opranu rižu dok ne postane staklasta, pomalo podlijevamo vrućim povrtnim temeljcem i miješamo dok riža ne postane kremasta
- Potom rižu pomiješamo (sljubimo) s povrćem, dodamo žlicu maslaca, promiješamo i kad se maslac rastopi, jelo je gotovo.
Jaja u žitu
Sastojci:
- 8 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice brašna
- 0,5 dl mineralne vode
- kavena šalica suncokretovih sjemenki
- kavena šalica koštica bundeve
- žlica maslaca
- 1 dl grčkog jogurta, sol, papar, ostali začini po želji
Priprema:
- Dobro izmiješati jaja, dodati krušne mrvice, brašno, mineralnu vodu, grčki jogurt, sol, papar i promiješati
- Smjesu izliti u lim srednje veličine premazan maslacem, posipati košticama bundeve i protresti da ih smjesa upije
- Odozgo posipati suncokretove sjemenke i peći u pećnici na 170°C oko pol sata ili dok se smjesa ne stvrdne i ne dobije lijepu boju
- Malo ohladiti i narezati na kocke
- Može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Slani štrukli
Sastojci za tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 0,5 dl ulja
- 1,8 dl vode
- prstohvat soli
- pola čajne žlice alkoholnog octa
Dobro zamijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta pokriveno prozirnom folijom da se odmori.
Nadjev:
- 700 g svježeg kravljeg sira
- 300 ml punomasnog vrhnja (oko 100 ml ide u nadjev, a ostalo za premazivanje)
- prstohvat soli
- 1 jaje
Priprema:
- Sve sastojke izmiješati u zdjeli
- Tijesto razvaljati ili ručno stanjiti na pobrašnjenom stolnjaku, obrezati višak
- Nanijeti nadjev sa svake strane i svaku stranu zarolati do polovice
- Prerezati između, a zatim prstima utisnuti rub svake štrukle i presjeći tanjurićem
- Lim za pečenje premazati maslacem ili uljem (ili se može staviti samo papir za pečenje), poslagati štrukle i prelati ih preostalim vrhnjem
- Peći na 190°C 30-40 minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.
Moj burger
Sastojci:
- 2 šalice ili 1 konzerva slanutka
- 1 šalica sitnije tjestenine (najsitniji pužići)
- 3 žlice sitnih zobenih pahuljica
- 1 jaje
- žlica chia sjemenki
- 1 luk
- maslinovo ulje
- krušne mrvice po potrebi, začini: sol, papar, crvena paprika, kajenski papar...
Priprema:
- Kuhani slanutak izmiksati i dodati mu kuhanu tjesteninu, zobene pahuljice, jaje, sitno sjeckani luk, chia sjemenke, začine, 2 žlice maslinova ulja.
- Sve dobro izmiješati i po potrebi dodati krušne mrvice da se dobije kompaktna smjesa
- Ostaviti u hladnjaku barem pola sata da se smjesa sjedini
- Potom oblikovati burgere
- Na zagrijanu tavu staviti 2-3 žlice maslinova ulja i peći burgere s obje strane na srednje jakoj vatri dok ne porumene
- Pečene stavljati na papirnati ručnik da se ocijedi višak ulja
- Burgeri su ukusniji kad malo odstoje
- Umjesto u tavi, mogu se peći u pećnici na 180°C
- Na lim obložen papirom za pečenje staviti burgere, pomoću kista premazati ih s gornje strane maslinovim uljem i peći dok ne dobiju lijepu boju, 20-30 minuta
- Ostaviti da malo odstoje.
Fini namaz za doručak ili užinu
Sastojci:
- 100 g svježe skute
- 2 žlice crvene paprike (može i dimljene)
- 1-2 žlice maslinova ulja
- malo papra
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 žlica sjeckanog vlasca
Priprema:
Skutu posipati paprikom, peršinom, vlascem i preliti uljem
Sve dobro promiješati i pustiti da odstoji 5 minuta.
Palačinke od heljde
Sastojci:
- 125 g prosijanog heljdinog brašna
- 125 ml mlijeka
- 125 ml mineralne vode
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- maslac za pečenje
Priprema:
- Pomiješati brašno s vanilin šećerom i soli
- Dodati tekuće sastojke i jaj
- Pjenjačom izmiješati u glatku smjesu
- Dobro zagrijanu tavu premazati maslacem i stavljati smjese koliko je potrebno za tanke palačinke
- Peći s obje strane.
Popečak Zdravko
Sastojci:
- oko 10 listova blitve
- 5-6 krumpira
- čajna šalica riže
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2-3 žlice maslinova ulja
- 2 bjelanca
- trećina vrećice praška za pecivo
- glatko brašno
- 5 žlica zobenih pahuljica
- krušne mrvice po potrebi
- 1 žlica chia sjemenki, sol, papar
- po želji ostali začini: dalmatinska mješavina, kajenski papar, mješavina za wok
Priprema:
- Krumpir oguliti i narezati na kockice, kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša
- Blitvu oprati, narezati zeleni dio na veće komade, a bijelu stabljiku na sitno
- Staviti kuhati u posoljenu vodu najprije listove, a za nekoliko minuta i stabljiku
- Kuhati dok ne omekša, oko 6 minuta
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržiti češnjak, dodati procijeđeni kuhani krumpir i blitvu, sve zapeći nekoliko minuta i skloniti s vatre
- Istovremeno kuhati šalicu oprane riže u posoljenoj vodi
- U tavici na maslinovu ulju dobro prepržiti sitno nasjeckan luk i pri kraju dodati češnjak, maknuti s vatre i ohladiti
- U većoj posudi pomiješati ohlađenu rižu, blitvu s krumpirom, prepečeni luk, bjelanca, prašak za pecivo, zobene pahuljice, chia sjemenke, žlicu maslinova ulja, glatko brašno, krušne mrvice koliko treba da smjesa bude kompaktna, dodati začine i sve dobro pomiješati
- Ostaviti 1 sat da se sjedini, zatim oblikovati popečke i peći ih na zagrijanoj tavi na žlici-dvije maslinova ulja
- Po potrebi pritisnuti ih u tavi špahtlom
- Peći dok ne porumene s obje strane i izvaditi na papirnati ubrus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....