first day at school. mother leads a little child school girl in first grade

 SHUTTERSTOCK
Podrška

Počela je škola. Kako smanjiti anksioznost kod djece - savjeti za roditelje

Nakon dvomjesečnog odmora, nekoj djeci treba određeno vrijeme kako bi se naviknula na svakodnevnu rutinu u kojoj je više obaveza, teži školski program i više predmeta

Vrijeme je za buđenje!

Bez obzira na njihovu dob, mnoga djeca strahuju od polaska ili povratka u školu i zna itekako biti stresan kako za dijete tako i za roditelje poglavito za roditelje prvašića. Slobodno vrijeme, dugo spavanje, igranje, ljenčarenje, razbibriga, zamijenit će mnogobrojne školske obveze i izvanškolske aktivnosti, učenje sve opsežnijeg sadržaja, stjecanje novih znanja i za neke možda još veća očekivanja. Voljela bih da mogu dodati i učenju novih vještina.

Za uspjeh je potrebna suradnja i roditelja i sustava

Kada govorim o životnim vještinama onda mislim na set vještina koje će omogućiti danas djetetu sutra odrasloj osobi da se zna uspješno i učinkovito suočavati sa sve većim zahtjevima i izazovima svakodnevnog modernog, ubrzanog i virtualnog života. Radi se o setu vještina koje će pripremiti vaše dijete za neovisan, produktivan i prije svega odgovoran život u društvu, koje će mu pomoći da se zna suočiti i nositi s drugima ljudima, stresorima i nizom drugih izazova i problema koje će mu pomoći u sprječavanju odnosno usvajanje neprikladnih ili rizičnih ponašanja i zdravih navika.

Vještine za život

Prije svega mislim na komunikacijske vještine, upravljanje vremenom, učinkovito rješavanje problema, donošenje odluka, emocionalna i financijska pismenost, zdravlje poglavito mentalno zdrave, zdrav stil života. Kad je u pitanju mentalno zdravlje, ne mislim samo na dijagnozu nekih težih duševnih bolesti (anksioznosti, depresije, i sl.). Ne, jer mentalno zdravlje obuhvaća i nedostatak samopouzdanja, samokritičnost, perfekcionizam, odlaganje, paralizu zbog problema, lošu koncentraciju itd. Sve to itekako može značajno utjecati na ishode koje postiže ili ne postiže vaše dijete, što se odražava na osjećaj zadovoljstva, sreće i samog smisla života.

Djecu se uči o svemu i svačemu i zapravo ničemu konkretno i ona to znaju. Mnogima je škola i čitav sustav jako dosadan, ipak, stisnu zube i idu dalje.

Mnogi s velikim grčem kako bi ispunili ponekad i nerealna očekivanja svojih roditelja. To je jedan od razloga zašto je povratak u školske klupe stresan za mnoge učenike i popraćen često osjećajem tjeskobe, uznemirenosti, nervoze i općenito straha od početka škole i novih školskih izazova - od novih predmeta, novih profesora, novih obveza, itd. Kad je već školski sustav takav kakav je, zato ste vi roditelji tu da pomognete svojoj djeci da što lakše prebrode dnevne školske i životne izazove i usmjeravate ih na ispravan put. Sve to zahtjeva dosta angažmana, vremena, strpljenja, živaca ali i financijskih izdataka ako želite dodatno ulagati u svoje dijete učeći ga životnim vještinama.

Nemojte misliti da je jedina obveza vašega djeteta samo škola!

Nakon dvomjesečnog odmora, nekoj djeci je otežavajući teret to što im treba neko vrijeme da bi se naviknuli na svakodnevnu rutinu u kojoj je više obaveza i teži školski program i više predmeta. I dok je većina roditelja fokusirana samo na školski uspjeh, vjerujte da djeca uz školske obveze i očekivanja roditelja i društva, imaju puno drugih područja zabrinutosti - poglavito djeca koja odrastaju u disfunkcionalnim obiteljima, prolaze kroz rastavu roditelja, bolesti članova obitelji (tjelesne ili mentalne), financijske probleme, kako me vide drugi, hoću li se pronaći u novoj školi, što ako ovo, što ako ono itd.

image
SHUTTERSTOCK

Pratite svoje dijete i prepoznajte na vrijeme kada je bolje potražiti stručnu pomoć

Nekoj djeci treba manje, a nekoj više vremena da se prilagode na školu i nove obveze. Otprilike dva do tri tjedna, prema nekim istraživanjima. Sve je individualno i ovisi o brojnim drugim faktorima. Ako uočite da je vaše dijete i dalje tjeskobno, zabrinuto, prestrašeno i anksiozno zbog škole, potražite stručnu pomoć na vrijeme. Motrite i pratite ponašanje svoga djeteta i tinejdžera i ako primijetite da dijete značajno mijenja svoje ponašanje prije odlaska u školu, povlači se, manje se igra, ne izlazi s prijateljima, izbjegava kontakt i razgovore, postaje uznemireno, plačljivije, razdražljivo, ima problema sa spavanjem, glavobolje, bolove u trbuhu, itd. sve su to SOS signali u pomoć koje trebate prepoznati na vrijeme i nešto poduzeti.

Ne opterećujte dijete silnim obvezama koje ga čine frustriranim

Najbitniji je odnos povjerenja i da vam dijete vjeruje. Nemojte očekivati da se dijete otvori i sve vam govori ako ga često kritizirate, govorite što treba ili ne treba činiti, opterećivati ga silnim izvanškolskim obvezama, itd. Ostavite djetetu dovoljno vremena za odmor i zdrav san. To ne znači da treba dopustiti djetetu da svaki slobodan trenutak potroši i provede na računalu i igrajući igrice koje oduzimaju silnu energiju, vrijeme, itd. O toksičnom i nasilničkom sadržaju da ne govorim. Pokažite djetetu da ste vi dobro, i da imate povjerenja u dijete da se može nositi s izazovima koji ga očekuju. Normalno je i poželjno djetetu priznati stvari koje ga brinu ili ga frustriraju a naravno i pružiti mu adekvatnu pomoć da se nosi s nekom svojom brigom ili frustracijom. Djeca roditelja u procesu razvoda su posebna tema. S njima je potreban dodatni oprez, znanje, razumijevanje i rad.

Kako prepoznati anksiozno dijete?

Glavna karakteristika i simptomi anksioznosti su prekomjerna briga i strah. Najčešći psihički i kognitivni simptomi anksioznih poremećaja su:

  • poremećen san,
  • osjećaj umora i slabosti,
  • nedostatka energije,
  • umor, osjećaj nemira i nervoze,
  • dosada,
  • doživljaj nadolazeće opasnosti,
  • poteškoće u koncentraciji,
  • slabije pamćenje,
  • izbjegavanje obveza,
  • situacija i mjesta,
  • doživljaj krivnje i općenito doživljaj neadekvatnosti.

Osim njih, za anksioznost su specifični i neki tjelesni (psihosomatski) simptomi poput: lupanja srca, glavobolje, pritisak u glavi, vrtoglavice, bolovi u trbuhu, gastrointestinalne smetnje, znojenje, napetost mišića, bol u prsima, povraćanje, nedostatak zraka i osjećaj gušenja.

Savjeti što vi kao roditelj možete učiniti za svoje dijete

Dobra vijest je da postoji mnogo toga što vi kao roditelj svjesno možete učiniti da olakšate život vašem djetetu ili tinejdžeru prvih dana u školi odnosno adekvatno ih pripremite za početak nove školske godine.

Pa evo nekoliko savjeta iz mojega ugla razmišljanja kao roditelja i u radu s djecom, što se pokazalo jako korisnim:

  • Ne prenosite svoje probleme i osjećaje na dijete

Djeca sve osjete. I kad ne znaju što vas muči, oni osjećaju da niste dobro. Škola i nove obveze često može stvoriti osjećaj potištenosti i anksioznost i kod roditelja jer je sve na njima. Zato je važno da ostanete smireni, razboriti i da ne prenosite svoju anksioznost, strahove, probleme na dijete. Dijete zapravo uopće ne traži puno. Sve što im treba su stalan osjećaj sigurnosti, razumijevanja, empatije - bezuvjetne ljubavi.

  • Raniji odlazak na spavanje i ranije jutarnje dizanje

Jako je dobro barem tjedan dana prije početka škole, da dijete ponovo stekne naviku ranijeg odlaska u krevet. Lagane opuštajuće aktivnosti poput kupanja i čitanja prije spavanja mogu pomoći vašem djetetu da se opusti.

  • Uspostavljanje dnevne rutine

To znači da se točno zna što se radi od trenutka ustajanja do odlaska na spavanje – znači kada se ustaje, jede, vježba, pišu zadaće, odlasci na izvanškolske aktivnosti, vrijeme za odmor, kvalitetno provođenje vremena s obitelji, itd.

  • Učite ih zdravim navikama

Tu prije svega mislim na samostalnu pripremu zdravih obroka - od jutra do večeri. Umjesto da troše novac na skupe i nezdrave brze i pekarske proizvode od kojih su bolesni, naučite ih zdravim navikama. To je naravno moguće samo ako djeca vide svoje roditelje da jedu zdravo i upražnjavaju zdrave navike. Zapamtite - djeca modeliraju svoje roditelje i ‘‘skidaju‘‘ sve ono i dobro i još lakše ono što je loše (način komunikacije, ponašanje, uvjerenja, vrijednosti, itd.). Poslije nemojte optuživati školu i sustav. Odgoj počinje od vas roditelja a zdrav sustav vrijednosti i navika počinje od kuće, ne od vrtića i škole. Uz zdravu prehranu bez po mogućnosti ili sa što manje ‘‘brze‘‘ hrane, pekarskih proizvoda, gaziranih pića i svih drugih otrova koji truju mozak vaše djece i tinejdžera, redovite fizičke aktivnosti su također dio tih navika. Ne moraju svi ići u teretane i vježbati. Dovoljno je svaki dan hodati barem 30 min. na dan umjesto što čekaju da ih se vozi - iz kreveta u auto, iz auta u školu, na školske klupe po sedam sati, pa opet u auto, doma, itd. Užas. To su sve aktivnosti na koje vi dragi roditelji možete utjecati i pomoći vašoj djeci da steknu zdrave navike. Škola s time nema veze. Prema tome, preuzmite vaš dio velike odgovornosti i ne očekujte da ih škola odgaja.

image
SHUTTERSTOCK

  • Ključno - Ograničite na minimum vrijeme koje provode pred ekranom

Tu mislim i na TV, računala, i sve one male i velike pametne uređaje koji kradu vrijeme, energiju i život i vama i vašoj djeci i čine ih bezličnim, frustriranim, anksioznim, agresivnim malim bićima i sutra odraslim ljudima. Vidjeli smo i sami kako virtualni svijet utječe i oblikuje našu mladež i čini od njih potencijalne delinkvente, ovisnike, propalice i neodgovorne ljude. Svi se uređaji gase prije spavanja. Sve je offline, barem sat vremena prije spavanja. Neka čitaju knjigu ili pričaju s vama. Ne trebaju im telefoni ni računala. Sve gasite i držite van dosega. Jutarnje buđenje neka bude običnim vekericama kao u dobra stara vremena umjesto mobitela.

  • Konstantno potičite samostalnost i osjećaj odgovornosti

Već od malih nogu učite svoju djecu radnim navikama. Ako su manja, neka se sami oblače, pospremaju svoj krevet i sobi, sami pripremaju doručak, operu iza sebe, sami pišu zadaće i odlaze na izvanškolske aktivnosti javnim prijevozom (tinejdžeri). Svakodnevni zadaci primjereni dobi pomoći će vašem djetetu da stekne neovisnost i samopouzdanje.

  • Proslavite prvi dan nove školske godine

Pripremite im ukusan obrok koji ćete zajedno pojesti uz sve članove vaše obitelji i popričati kako ste proveli dan, našaliti se, nasmijati, podijeliti neki problem ako postoji i popričati o njemu. Ohrabrite svoju djecu i svakim danom im stavljajte do znanja koliko ih volite i da ste uvijek ali baš uvijek dostupni za njih odnosno da uvijek i bezuvjetno mogu računati vašu podršku, prije svega onu emocionalnu.

I zapamtite - što manje ‘‘stvari‘‘ imaju i skromniji su, ne slijede ‘‘trendove‘‘, i što više razumijevanja, podrške i bezuvjetne ljubavi, bit će sretniji i ispunjeniji. Ljubav i pažnja se ne kupuju. Što jedno dijete, tinejdžer, adolescent čiji roditelji ispunjavaju svaki njegov hir, želju, itd.. može očekivati u životu, kad ima ‘‘sve‘‘ a zapravo nema ništa i iznutra je prazno, hladno, otuđeno, nesretno…? Nema o čemu brinuti osim o školi i uspjehu. To je toliko pogrešan i toksičan obrazac roditeljskog stila za vaše dijete da ne možete ni zamisliti. Znam, sve dobronamjerno i zapravo iz neznanja.

Odgajajte svoju djecu skromno i učite ih pravim vrijednostima, što moram priznati nije ni malo lako u svijetu moralnog relativizma i totalno iskrivljenih vrijednosti. Sretno!

Mirella Rasic Paolini, specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

Linker
20. travanj 2024 13:33