Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da ćete ostati mentalno zdravi.
 
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Posebno u doba pandemije

Pobrinite se za svoje mentalno zdravlje - imamo nekoliko savjeta

Cilj obilježavanja Dan je podizanje svijesti kao i razgovor o tome što je potrebno učiniti kako bi briga o mentalnom zdravlju postala stvarnost za ljude širom svijeta

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a cilj je globalna edukacija i podizanje svijesti o mentalnim bolestima. Dan pruža priliku svim dionicima koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja da razgovaraju o svom radu i o tome što je potrebno učiniti kako bi briga o mentalnom zdravlju postala stvarnost za ljude širom svijeta. Isto tako, važno je da se svatko od nas pobrine za svoje psihičko zdravlje. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da ćete ostati mentalno zdravi.


Naspavajte se

Spavanje je jako važno za naše fizičko i mentalno zdravlje, pomaže u regulaciji kemikalija u našem mozgu koje prenose informacije. Ove kemikalije važne su za upravljanje našim raspoloženjem i emocijama. Ako ne spavamo dovoljno, možemo se početi osjećati depresivno ili tjeskobno.

- Negativni učinci lošeg sna su dokazani, uključujući duboki utjecaj na mentalno zdravlje i emocionalnu dobrobit. Loš san često može biti simptom ili posljedica postojećeg psihološkog stanja, ali se smatra i da problemi sa spavanjem uzrokuju ili doprinose nastanku različitih mentalnih poremećaja, uključujući depresiju i anksioznost - objasnila je Kendra Chery, psihologinja i autorica na portalu Verywell Mind.




Kvalitetno jedite

Zdrava prehrana nije važna samo za naše tijelo, već i za naš um. Nedostatak određenih minerala, poput željeza i vitamina B12, mogu nam uzrokovati loše raspoloženje. Pokušajte se hraniti uravnoteženo. Ako uočite da vam se često javlja stres ili tjeskoba, pokušajte ograničiti ili potpunosti izbaciti kofein jer se zbog njega možete osjećati nervozno i ​​tjeskobno.

- Promjena prehrane može biti izvrstan dodatak tradicionalnoj terapiji, poput KBT-u i lijekovima, a mnogo je jeftinija i može biti izvrstan način za brigu o sebi - kaže Anika Knüppel, istraživačica i doktorandica na Sveučilištu u Londonu i suradnica europskog programa MooDFOOD, koji se usredotočuje na sprječavanje depresije hranom.


Izbjegavajte alkohol i pušenje

Pijenje i pušenje nisu stvari koje uvijek povezujemo sa simptomima ustezanja, ali mogu uzrokovati neke koji utječu na vaše mentalno zdravlje. Nakon što ste popili nekoliko pića, sljedeći dan možete se osjećati depresivno i tjeskobno, a može se smanjiti i vaša koncentracija. Dugotrajno pijenje može uzrokovati nedostatak tiamina (vitamin B1) koji je važan za rad našeg mozga, a njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih problema s pamćenjem, koordinacijom, zbunjenošću i problemima s vidom.

Ako pušite, između cigareta vaše tijelo i mozak ulaze u apstinenciju što vas čini razdražljivima i tjeskobnima.


Provodite vrijeme na svježem zraku

Sunčeva svjetlost je odličan izvor vitamina D koji je zaista važan za naše tijelo i mozak. Pomoću njega oslobađaju se kemikalije koje poboljšavaju naše raspoloženje, poput endorfina i serotonina. Pokušajte izaći na sunce kad možete, ali pazite da koža i oči budu zaštićeni. Idealno je 30 minuta do dva sata dnevno sunčeve svjetlosti. Tijekom zime neki ljudi postaju depresivni jer nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti - to je poznato kao sezonski afektivni poremećaj (SAD).

Brojna su istraživanja otkrila niže razine vitamina D u osoba koje pate od depresije - te da dodatak vitamina D (bilo putem sunčeve svjetlosti ili putem hrane ili dodataka) može smanjiti stopu depresije i poboljšati simptome.


Upravljajte stresom

Stres je često neizbježan, ali znanje o tome što vam izaziva stres te kako se nositi s njim je ključno za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Pokušajte upravljati svojim brigama tako što ćete napraviti popis ili raspored kada možete riješiti svaki problem. Često zapisivanje vlastitih briga može pomoći u upravljanju. Pokušajte izbjeći guranje problema pod tepih i uhvatite se u koštac s njima. Ako otkrijete da imate problema sa spavanjem ili se budite razmišljajući o svim stvarima koje vas muče, zapišite ih i uvjerite se da ih možete riješiti ujutro.


Vježbanje

Fizička aktivnost je bitna za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Ona ne samo da vam daje osjećaj postignuća, već pojačava kemikalije u vašem mozgu koje vam pomažu da se dobro osjećate. Vježbanje može pomoći u uklanjanju lošeg raspoloženja, tjeskobe, stresa te osjećaja umora i lijenosti. Također je povezano s dužim životom.

Ne morate trčati maraton ili igrati 90 minuta nogometa; kratka šetnja ili neka druga aktivnost mogla bi pomoći.

- Vježbanje potiče oslobađanje mnogih kemikalija u mozgu za koje se smatra da ih ima malo kad se netko bori s depresijom - objašnjava dr. David Muzina, ravnatelj i osnivač Kliničkog centra za liječenje i istraživanje poremećaja raspoloženja u Clevelandu.


Pronađite "ispušni ventil"

Pokušajte odvojiti vrijeme za zabavne stvari u kojima uživate. Ako volite ići u šetnju, slikati ili čitati, pokušajte odvojiti vrijeme za to. Ako ne pronađete vrijeme za stvari koje volite, možete postati razdražljivi i nesretni.


Povežite se s drugima i budite društveni

Potrudite se održavati dobre odnose i razgovarajte s ljudima kad god vam se ukaže prilika. Imati prijatelje nije važno samo za vaše samopoštovanje, već i za pružanje podrške kada se ne osjećate dobro. Istraživanje je otkrilo da samo deset minuta razgovora s drugima može poboljšati pamćenje i rezultate testova!

Linker
19. travanj 2024 17:49