SHUTTERSTOCK
zaplešite

Ples smanjuje tjeskobu i povećava kvalitetu života

Svako iskustvo koje smo ikada doživjeli držimo u svom tijelu, a ples omogućuje da otpustimo nešto što smo dugo zadržavali u mišićima

Stručnjaci tvrde da svakodnevno plesanje može smanjiti tjeskobnost, pomoći u kontroliranju kronične boli, pa čak i povećati kvalitetu života oboljelih od Alzheimerove bolesti i shizofrenije. Poznato je da postoji povezanost između fizičke aktivnosti i poboljšanja mentalnog zdravlja, no plesanje donosi i neke dodatne dobrobiti poput ublažavanja anksioznosti i kronične boli, pa čak i nekih simptoma shizofrenije i Alzheimerove bolesti. Svako iskustvo koje smo ikada doživjeli držimo u svom tijelu, a ples omogućuje da otpustimo nešto što smo dugo zadržavali u mišićima. Naime, mišići pamte sve što nam se događalo i dok plešemo, možemo sve to napokon otpustiti i izbaciti iz sebe.

Terapija plesom

Dr. Jacelyn Biondo, stručnjakinja za terapiju kreativnom umjetnošću na Sveučilištu Drexel u Philadelphiji, ističe da je individualizam plesa ono što čini razliku u odnosu na jednostavnu aktivnost kao što je, primjerice, vožnja bicikla.

- Ples svakome omogućava da se izrazi, a ne samo da radi neku monotonu aktivnost koja izgleda jednako kao kad je radi bilo tko drugi - pojašnjava Biondi, čije je istraživanje, uz otprije poznate pozitivne učinke plesa na oboljele od depresije i anksioznosti, otkrilo da ples ima veliku korist i za oboljele od shizofrenije. Pacijenti koji su bili uključeni u terapiju plesom imali su manje slušnih halucinacija, paranoja i deluzija u usporedbi s onima koji su bili na uobičajenoj terapiji razgovorom.

Linker
25. travanj 2024 15:32