Usredotočite se na raznolikost u prehrani, držite se preporuka o količinama i kombinacijama pojedinih skupina namirnica.

 SHUTTERSTOCK
Oprez

Ovo su tri zdrave navike, ali - mogle bi vam poremetiti probavu

Znamo da loše navike dovode do loše probave, ali ima i inače dobrih navika s kojima možete pogriješiti...

Jesti prerađenu hranu, ne piti dovoljno vode i općenito izbjegavati vježbanje neki su od poznatijih uzroka zatvora, ali postoje i neke zdrave navike koje mogu dovesti do problema s probavom.

* Nezrele banane

Ne samo da su pune vlakana, već nude izvrstan izvor kalija. Međutim, ako jedete banane čija je kora još zelenkasta, ne činite uslugu svojoj probavi. Naime, iako sadrže pektin i otporni škrob, koji djeluju kao prebiotik i hrane dobre bakterije u crijevima, nedovoljno zrele banane teže se probavljaju. Ako i inače imate poteškoća sa zatvorom, radije birajte zrelije banane.

* HIIT trening

Vježbanje se općenito smatra korisnim za pokretanje crijeva, ali intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) zapravo može pogoršati stvari. Naime, i crijeva se trebaju opustiti da bi se pokrenula, a kad ste cijeli dan u stanju stresa, a zatim iznova i iznova radite intervalni trening visokog intenziteta, crijevima nikada ne dajete vrijeme da se opuste, probave hranu i pokrenu defekaciju.

* Više povrća

Ako počnete odjednom jesti velike količine zelenog povrća ili mahunarke vjerojatnije je da ćete se osjećati napuhnuto i imati plinove. Usredotočite se stoga na raznolikost u prehrani, držite se preporuka o količinama i kombinacijama pojedinih skupina namirnica. Primjerice, mahunarke kombinirajte s lako probavljivim cjelovitim žitaricama, poput riže ili kvinoje, a brokuli, kupusu i kelju dodajte kim dok ih kuhate.

Linker
15. travanj 2024 14:05