Kako pristupiti mršavljenju?

 SHUTTERSTOCK
Novi pristup

Ovo smo čekali! Postoji pet tipova mršavljenja, a mi znamo kako pronaći onaj po vašoj mjeri

Održivi gubitak težine događa se kada optimizirate prehranu, hormone, tjelovježbu, pa čak i način razmišljanja

Ako ste ikad isprobali neku dijetu, a mršavljenje vam nije pošlo za rukom, postoji velika vjerojatnost da ste napravili jednu veliku grešku: koristili ste krivi pristup koji nije prilagođen vašim individualnim potrebama. Da, nije svaki oblik prehrane, tjelovježbe, a i u konačnici i dijete isti za svakoga. Održivi gubitak težine događa se kada optimizirate prehranu, hormone, tjelovježbu, pa čak i način razmišljanja, navodi integrativna liječnica dr. med. Taz Bhatia.


Koji su benefiti personaliziranog gubitka kilograma?

Bilo da se radi o pronalaženju pravih omjera makronutrijenata ili odluke trebate li biti na keto, veganskoj ili nekoj drugoj vrsti prehrani, svi ti pristupi nemaju najvažniju varijablu - vas!

Identificiranje osobnog tipa mršavljenja može vam dati uvid u to koji način prehrane i način života najbolje odgovaraju vašem tijelu i osobnosti. Zato je dr. med. Taz Bhatia stvorila pet tipova mršavljenja, temeljenih na učenjima ayurvedske i tradicionalne kineske medicine, uz klinička znanja o težini i mršavljenju.


Pet tipova mršavljenja

Svaki od pet tipova mršavljenja trebao bi slijediti nešto drugačiji plan kada je u pitanju vraćanje ravnoteže u tijelo i pronalaženje individualizirane zdrave težine:


Ratnik

Ako ste ratnik, prilično se dobro nosite sa životnim stresovima, ali ne ako predugo traju. Kada ste preopterećeni, skloni ste pohraniti napetost u crijevima, što dovodi do probavnih problema i upala. Ratnici bi se trebali usredotočiti na zdravlje jetre jer ovaj organ također može biti jedna od vaših glavnih slabosti.

Strategije koje trebate isprobati: Ratnici često dobro eliminiraju potencijalno upalne proteine poput glutena i mliječnih proizvoda, a htjet će dati prednost zdravim masnoćama poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki te kokosa. Ako ste ratnik, vjerojatno ćete napredovati s kombinacijom vježbi visokog intenziteta nakon kojih slijede umirujući pokreti poput joge ili tai chije.


Zaštitnik

Ovi tipovi obično imaju srednju do krupnu građu i teško će smršaviti u većini situacija. Zaštitnici imaju tendenciju stavljati tuđe potrebe iznad svojih, a posebno brinu o članovima svoje obitelji. Ako ste zaštitnik, možda imate prekomjerni rast kandide ili sličnu neravnotežu bakterija u crijevima koje stvaraju neugodnu nadutost.

Strategije koje trebate isprobati: Kao zaštitnik, gubit ćete težinu ograničavanjem šećera, rafiniranih ugljikohidrata i alkohola kako biste smanjili bilo kakvu prisutnost kandide. Ograničenje šećera također će poboljšati zdravu razinu inzulina, što je ključno za zdravu težinu zaštitnika.

Sidro

Poput zaštitnika, često vam je dobrobit drugih ispred vlastite. No, isto tako vi znate voditi ljude prema promjenama na bolje. Ova dvojnost često vam stvara stres, što može dovesti do hormonske neravnoteže koja utječe na vašu težinu.

Htjet ćete pripaziti na simptome hormonske neravnoteže kao što su buđenje u tri sata ujutro, nakupljanje sala oko trbuha i grudi ili gubitak kose na tjemenu. Sidra imaju problema s gubitkom težine ako kortizol, estrogen i inzulin nisu u dobrim omjerima.

Strategije koje trebate isprobati: Sidro ima bolju mentalnu bistrinu i zdravu težinu s povremenim postom uz konzumaciju više proteina i puno zdravih masti. Kao sidro vjerojatno ćete imati uspjeha s prehranom s niskim udjelom ugljikohidrata, zbog čega bi keto dijeta mogla biti od pomoći.


Kreativac

Ako ste srednje do sitne građe, kreativni, intuitivni, vaš tip mršavljenja je kreativac. Kreativac treba strukturirani plan prehrane s puno proteina. S obzirom na to da ste skloni anksioznosti i imate problema s koncentracijom, trebate prehranu koja ne izaziva nagle skokove razine šećera u krvi jer to može utjecati na vaše raspoloženje. Kortizol je hormon koji može stvarati probleme kreativcima, a i potaknuti stvaranje sala na području trbuhu. Nadalje, povremeni post nikako ne biste trebali prakticirati.

Strategije koje trebate isprobati: Uz konzumaciju proteina, prioritet vam treba biti dovoljan unos željeza kako biste održali dobro raspoloženje. Paleo prehrana može biti odličan izbor za vas uz složene ugljikohidrate kao što su batat, kvinoja i druge žitarice bez glutena. Što se tiče fizičke aktivnosti, odaberite one koje vam ne podižu kortizol, poput hodanja, joge, plivanja i pilatesa.


Pionir

Ovo je najdinamičniji tip gubitka kilograma jer je mješavina ratnika i kreativca. Oba su inovativna i orijentirana na cilj, a pioniri su često poduzetnici ili projekt menadžeri te stručnjaci za multitasking. Ako ste pionir, ponekad ćete biti izloženi stresu te patiti od nedostatka energije. Za vas su neophodni struktura i rutina.

Strategije koje trebate isprobati: Kao pionir, trebali biste imati uspjeha s povremenim postom, ali važno je da jedete uravnotežene i obroke pune proteina svaka četiri sata. Zeleni smoothie je odličan za vas jer podržava funkcioniranje jetre, a nisu na odmet ni zdrave masti. Isto tako, za vas je odlična Paleo prehrana s puno proteina, zdravih masti i biljaka.


Što trebate imati na umu tijekom mršavljenja?

Balansirajte svoju energiju

Jeste li ikad probali raditi više projekata od jednom i svi su propali? Ovo je odlična analogija za mršavljenje kad je vaše tijelo izvan ravnoteže.

Primjerice, ako ste kreativac, intenzivno vježbanje bi vas moglo toliko iscrpiti da više nemate volju za pripremu obroka i brigu o sebi. S druge strane, ako ste ratnik, intenzivno vježbanje vas može dodatno napuniti energijom

Cilj mršavljenja je pronalazak ravnoteže između vježbanja, prehrane i svakodnevnih navika, ali po vašoj mjeri.

Budite svjesni svojih slabosti

S obzirom na to da svatko treba drugačiji pristup mršavljenja, budite svjesni svojih slabosti kad je u pitanju gubitak kilograma.

Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi radi kad mijenja način života je zanemarivanje kvalitetnog sna. Nedostatak sna može dovesti do žudnji za određenom hranom, problema s probavom, ali i nakupljanja sala na području trbuha. Kvalitetan san je izuzetno važan za kreativce i pionire.

Kvalitetna probava također je ključna za sve tipove, a posebno za zaštitnike, sidra i ratnike, koji su skloni problemima s crijevima.

Jedite za svoj tip mršavljenja

Ako se mučite s gubitkom kilograma, dr. med. Bhatia preporučuju da izbjegavate gluten i mliječne proizvode jer oni često izazivaju upalu.

Protuupalna prehrana je važna i za stvaranje hormonske ravnoteže te pravilne probave, posebno za ratnike, sidra i pionire. Dodajte začine i namirnice koje vam pomažu u tome, poput kurkume, đumbira, borovnica, ananasa i celera.

Proteini su ključni za sidra kako bi održali funkcioniranje adrenalina, dok zaštitnik treba ograničiti unos crvenog mesa kako bi imao bolju probavu.

Sidra i zaštitnici bi trebali paziti na unos šećera, prerađenih ugljikohidrata i alkohola kako bi spriječili rast kandide.

Naravno, bilo bi odlično razgovarati s liječnikom ili nutricionisticom kako biste pronašli plan prehrane za vas.

Optimizirajte svoje životne navike

Zanima vas koji će načini života i aktivnosti dodatno podržati gubitak težine i bolje zdravlje za vas?

Vježbanje i kretanje su važni za cjelokupnu ravnotežu tijela, ali trebate pronaći onaj oblik aktivnosti koji je za vas. To ne moraju biti intenzivni treninzi ako više volite one koji se fokusiraju na fleksibilnost.

Isto tako, važno je brinuti o sebi tijekom mršavljenja kako stres ne bi potaknuo lučenje inzulina, kortizola i povećanje visceralne masnoće. Stoga, pronađite ono što opušta vaše tijelo i um.

Linker
14. travanj 2024 10:50