Dr. Dražen Gorjanski. FOTO VLADO KOS CROPIX
dr. Gorjanski

Ovaj program mršavljenja bolji je od svih mogućih dijeta! Bez iscrpljujućeg vježbanja i zabrane pojedinih namirnica

Svi polaznici smršave pet posto početne težine, a većina i više od deset posto


Piše: Dražen Gorjanski, dr. med., spec. obiteljske medicine, voditelj programa POST

Program osječkog smanjivanja težine - POST zapravo je medicina životnog stila na djelu, kako smo i prezentirali u sklopu ovogodišnjeg, 2. Hrvatskog kongresa medicine životnog stila na Medicinskom fakultetu u Splitu. Predstavili smo učinkovitost programa obuhvativši polaznike tijekom tri godine (od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2023.). Rezultati istraživanja pokazali su da gotovo svi polaznici smršave najmanje pet posto početne težine, a 74,2 posto muškaraca i 75,5 posto žena i više od deset posto. Uz to POST prema rezultatima znatno nadmašuje najpoznatije programe mršavljenja.


Online verzija programa

Rezultati POST-a ohrabruju tim više što se pokazalo da program nije učinkovit samo u liječenju pretilosti nego i ostalih bolesti povezanih s debljinom kao što su šećerna bolest tipa 2, visoki krvni tlak, reumatske bolesti i bolesti mišićno-koštanog sustava. Kao zanimljivost valja istaknuti da je POST pridonio dolasku na svijet triju beba, uskoro i četvrte, čiji su roditelji prije programa neuspješno pokušavali ostvariti trudnoću. POST još više dobiva na značaju kada se uzme u obzir činjenica da su građani Hrvatske među najdebljima u Europi te da do sada nije postojao način da se taj neslavni rekord promijeni. S POST-om smo dobili tu šansu. Od rujna prošle godine POST je postao dostupan svim građanima Hrvatske preko online verzije programa. Iako su takvi iskoraci često praćeni gubitkom kvalitete, to se zasad ne događa.

Naime, program online polučio je jednak rezultat kao program uživo zbog čega smo iznimno sretni jer je ipak riječ o drugačijem prijenosu znanja, drugačijoj komunikaciji i drugačijoj potpori nego u programu uživo. Naravno, online program ima i niz prednosti, primjerice predavanja (78 videoizlaganja) gledate kada vi poželite, koliko puta želite, a na raspolaganju imate i knjigu u kojoj možete naći dodatna pojašnjenja. U programu uživo morate dolaziti u točno vrijeme, a ako ste spriječeni i ne možete doći, predavanje je propušteno. S druge strane, program uživo ima dimenziju druženja koju online program nema. No, čini se da su polaznici dobro iskoristili sve prednosti online programa i uspostavili dobru komunikaciju sa svojim mentorima te tako uspjeli ponoviti rezultate programa uživo.


Svatko dobiva svog mentora

U online programu sudjeluje pet liječnika, jedna magistra kineziologije i jedna medicinska sestra koji u projekt ulažu sve svoje znanje te redovito prate najnovija dostignuća iz medicinske znanosti kako bi ih primijenili u programu. Svaki polaznik ima svog mentora koji ga prati i vodi kroz program savjetujući ga tijekom pet mjeseci trajanja osnovnog programa. Za sada rezultati ohrabruju. Hrvatska ima učinkovit medicinski program mršavljenja dostupan svim građanima. Hoće li to donijeti promjene u pretilosti među građanima koji su među najdebljima u EU, ostaje nam vidjeti.

Linker
21. kolovoz 2024 06:08