DENINE.EU
Uočite ih na vrijeme

Naša poznata ginekologinja upozorava na sedam simptoma raka dojke koje žene obično previde

Postavljanje rane dijagnoze raka dojke ključno je u njezinom liječenju

Piše: ginekologinja dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin


Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Postavljanje rane dijagnoze je ključan preduvjet preživljenja, budući da ranije otkriven karcinom podrazumijeva i više opcija liječenja. Upravo iz tog razloga važno je usvojiti naviku samopregleda dojke i odlaska na preventivne ultrazvučne preglede i mamografije te naučiti prepoznati simptome raka dojke.

U tekstu koji slijedi objašnjavamo što je karcinom dojke, ali i donosimo najčešće rane i kasne simptome te savjete za samopregled i prevenciju.


Što je karcinom dojke?

Karcinom dojke je maligni (zloćudni) tumor nastao nekontroliranim umnažanjem tumorskih stanica porijeklom iz dojke. Pretvorbu stanica dojke u one tumorske potiču sljedeći čimbenici:

  • starija životna dob
  • prethodna pojavnost malignog tumora dojke u obitelji
  • rana menarha (rana prva menstruacija)
  • kasna menopauza
  • nuliparitet (nerađanje)
  • prva trudnoća ostvarena nakon 30. godine života
  • hormonsko nadomjesno liječenje
  • pretilost
  • pušenje i konzumacija alkohola

Važno je napomenuti da postojanje jednog ili više rizičnih čimbenika ne znači da će žena nužno oboljeti od karcinoma dojke, no vjerojatnost za njegov nastanak je veća nego kod ostatka populacije.




Koji su simptomi raka dojke?

U ranim fazama bolesti, kada je tumor ograničen na malo područje dojke, žena ne osjeća nikakve simptome. Oni postaju izraženiji rastom tumora. Simptomi koji bude sumnju na rak dojke i zahtijevaju liječničku obradu su sljedeći:

  • Tvrda bezbolna kvržica na dojci
  • Iscjedak iz dojke (posebice gnojan ili krvav)
  • Promjene na koži dojke (uvlačenje i nabiranje kože poput “narančine kore”, crvenilo ili spontani nastanak ranica)
  • Uvlačenje i promjena boje bradavice
  • Kvržica (uvećani limfni čvor) u području pazuha
  • Promjena oblika dojke (asimetrija dojke)
  • Bol u dojci koja ne ovisi o menstrualnom ciklusu, već je konstantna

Simptomi i znakovi karcinoma dojke koji su najčešće dio kasne faze i proširenosti bolesti mogu biti:

  • Gubitak težine bez održavanja dijete
  • Bolovi u kostima
  • Oticanje jedne ruke


Kako prepoznati promjene na dojci?

Promjene na dojci možemo uočiti samopregledom. Izvodimo ga ispred zrcala promatranjem i opipavanjem dojke.


Promatranje

Skinite majicu i grudnjak, oslonite ruke na bokove, stanite ispred ogledala i promatrajte svoje dojke. Promjene koje se uočavaju promatranjem najčešće se javljaju u kasnijim stadijima bolesti, a ako se jave u ranijoj fazi, to najčešće znači da je tumor smješten površinski. Potrebno je promotriti jesu li obje dojke jednake veličine, odnosno jesu li simetrične. U slučaju da je jedna dojka ili jedan dio dojke značajno veći ili izbočeniji potrebno je javiti se liječniku. Sljedeće što trebate provjeriti jesu promjene na koži dojke - crvenilo, oteklina i ranice koje su nastale u odsutnosti udarca ili ozljede govore u prilog raka dojke. Također, na rak dojke ukazuje promjena teksture kože koja se nabire, postaje hrapava i nalik na koru naranče. Važno je promotriti i izgled bradavica – jesu li one asimetrične (razlika u položaju ili boji), uvlače li se i javlja li se iscjedak iz njih.

Nakon obavljenog promatranja u navedenom položaju potrebno je podići ruke iznad glave i ponovo promotriti dojke istim redoslijedom.


Palpacija (opipavanje) dojke

Po završetku promatranja obavlja se palpacija dojke. U stojećem položaju malim kružećim pokretima opipavajte dojku počevši od pazušne jame, duž cijele dojke, sve do bradavice. Za pregled desne dojke koristimo lijevu ruku i obrnuto. Najprije primijenite nježan pritisak kako biste osjetili eventualne promjene na koži, a zatim dublji pritisak kako biste pregledali tkivo dojke. U slučaju da prilikom opipavanja dojke zapazite tvrdu bezbolnu kvržicu, potrebno je otići na pregled kod liječnika. Kvržica je, uz bol i napetost u dojci, najčešće zamijećeni rani znak karcinoma dojke, ali važno je naglasiti kako je većina njih rezultat benigne (dobroćudne) tvorbe. Postupak je potrebno ponoviti i s podignutim rukama u stojećem položaju, ali i ležeći na leđima s jastukom ili ručnikom ispod ramena suprotnog dojci koju pregledavate. Na kraju pregleda nježno pritisnite tkivo dojke i bradavice kako biste provjerili postoji li iscjedak.


Što ako samopregledom uočim promjenu?

U slučaju da uočite bilo koji simptom ili znak raka dojke, bez odgađanja se javite liječniku koji će napraviti pregled dojke i po potrebi vas uputiti na daljnje pretrage. Najčešće pretrage koje se izvode su ultrazvuk dojke i mamografija, a odluka o vrsti pretrage ovisi o dobi pacijentice, trenutnoj trudnoći i gustoći tkiva dojke. Mlađim ženama i trudnicama uobičajeno se preporučuje ultrazvuk dojke, a starijim mamografija. Magnetska rezonanca dojke radi se u slučajevima kada ultrazvuk ili mamografija nisu dali dovoljno podataka o vrsti tvorbe.


Preventivni pregledi

Preventivni pregledi, tj. preventivna mamografija u Hrvatskoj, obuhvaćaju sve žene starije od 50 godina. Mlađim ženama se preporučuje obavljati redovite ultrazvučne preglede. Ovi pregledi služe ranom otkrivanju raka dojke. Naime, već smo spomenuli da rak dojke ne daje simptome odmah po nastanku, već oni postaju izraženiji što je tumor veći i prošireniji. Takvi veliki i prošireni tumori imaju veću smrtnost, stoga je cilj preventivnih pregleda otkrivanje raka dojke prije pojave simptoma, u vrlo ranom stadiju kada su rezultati liječenja najpovoljniji, a smrtnost najmanja.

Zaključno, karcinom dojke je velik i čest zdravstveni problem u žena, no ranim otkrivanjem uvelike smanjujemo njegovu smrtnost, stoga je od iznimne važnosti provoditi samopregled dojke i prepoznati rane simptome te sudjelovati u preventivnim programima.

Linker
06. ožujak 2024 01:13