Začinsko bilje

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Jednostavan vodič

Napokon ostvarite želju i posadite vlastiti vrt! I da, to možete učiniti u stanu

Dobro, možda nećeti moći posadi drvo jabuke, ali začinsko bilje možete


Ako obožavate vrtlarstvo i uvijek ste sanjali da imate svoju hranu, imamo odličnu vijest za vas, možete to učiniti. Da, čak i ako živite u stanu. Dobro, možda nećeti moći posadi drvo jabuke, ali začinsko bilje možete.

Isto tako, možda ćete morati napraviti malu izmjenu u rasporedu namještaja, ali to je otprilike to. Sad je trenutak da zaprljate ruke, doslovno.


Zašto napraviti unutrašnji vrt sa začinskim biljem?

Začinsko bilje lako raste, lako se održava i dobro izgleda. Uz to, pomoći će vam da poboljšate okus svakog obroka.

Unutrašnji vrt sa začinskim biljem je jednostavan način da dodate svježe okuse svojim jelima kad god trebate, dok u isto vrijeme štedite novac i vrijeme jer ne morate otići trgovinu. Začinsko bilje je ukusno, može vam pomoći da oslobodite kreativnost i može vas potaknuti da više kuhate. To vam u konačnici može pomoći da zdravije živite.

Isto tako, uzgajanjem vlastitog začinskog bilja ne morate brinuti o dostupnosti u trgovinama. I što je najbolje, ne treba vam puno prostora za to. Možete iskoristiti klupicu na prozoru, kuhinjski stol ili možda neko drugo mjesto koje je vama prikladno. No, trebate znati da je njima potrebno puno sunčeve svjetlosti pa se pobrinite za to.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Trebate li odabrati sjeme ili sadnice?

Postoji nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir ako se odlučujete za sjeme ili sadnicu. Morate odlučiti koliko novca želite potrošiti, što želite uzgajati i koliko vremena imate na raspolaganju.

Ako odaberete sadnice, kupili ste i vrijeme. Sadnice su u odnosu na sjeme "starije" četiri do osam tjedana. Što znači da ćete preskočiti njihov početak i da ih možete koristiti gotovo odmah.

Ako se odlučite za sjeme, to će vam dati priliku da sami uzgojite biljku, ali trebat će vam vrijeme (30-60 dana) i posvećenost. Isto tako, sjeme je jeftinije pa je bolja opcija ako vam se ne žuri i želite sudjelovati u cijelom procesu. I sadnice i sjeme možete pronaći u gotovo svim većim trgovinama, čak i supermarketima, a možete ih naručiti i online.

Važno je znati da neko začinsko bilje ne voli presađivanje iz jedne teglice u drugu. Kad spominjemo teglice, još je jedna odlična stvar kod začinskog bilja to što može rasti u bilo čemu. Možete kupiti posebne teglice kako biste ih uklopili u svoj interijer, a možete ih napraviti od čašica za jogurt, plastičnih kutija za sladoleda ili plastičnim bocama. Izbor je na vama.

Prilikom sadnje ili sijanja, nemojte zaboraviti na drenažne rupe kako bi višak vode mogao izaći iz tegle. Ne želite utopiti svoje biljke.

Nadalje, ne morate se brinuti oko odabira zemlje za začinsko bilje, sasvim je dobro ono koje ćete pronaći u obližnjoj trgovini.


Što uzgajati?

Postoji mnoštvo biljaka koje možete uzgajati, ali vam preporučujemo one koje volite dodavati u svoja jela.

Kopar

Odličan je izvor nutrijenata kao što su vitamin A, C i D, riboflavin, magnezij, folati, željezo, bakar, kalij, magnezij, cink i dijetalna vlakna. Treba li vam još razloga da se odlučite za uzgajanje ovog začinskog bilja? Zbog nutrijenata i antioksidansa, ne samo da kopar štiti vaše stanice do utjecaja slobodnih radikala nego pomaže u održavanju vida, kože, poboljšava imunitet, probavu, omogućuje bolji san, zdrave kosti, sprječava respiratorne infekcije, održava zdravlje srce. Također može pomoći u regulaciji hormonske neravnoteže te poboljšati reproduktivno zdravlje.

Ako se odlučite za kopar, trebate znati da mu je potrebno barem pet sati dnevno direktne sunčeve svjetlosti.

Metvica

Možda već znate za što biste ju koristili, primjerice mojito? Metvica se koristi kao ljekovito bilje još antičkih vremena, a pomaže kod raznih bolesti i tegoba.

Naime, ona čisti tijelo jer izbacuje štetne tvari iz organizma, čisti želudac i izbacuje nagomilanu sluz. Također jača srce i sprječava srčane bolesti te olakšava disanje. Neka istraživanja potvrđuju da pojačava rad jetre i gušterače te pomaže održati oralno zdravlje. Uz sve to, može pomoći u liječenju vrtoglavice, nesvjestice i migrene.

Ne moramo spomenuti da ju možete dodati i u razna pića i u hranu. Doista svestrana biljka.

Metvici je potrebno 3-4 sata direktne sunčeve svjetlosti dnevno.

image
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH


Origano

Ljubitelji pizze, vrijeme je da počnete uzgajati svoj origano. To je začinsko bilje koje djeluje protuupalno, antibakterijski, protugljivično i antioksidativno. Sadrži vitamin A i C te brojne minerale. Glavni ljekoviti spojevi su karvakrol i timol zbog svojih antibakterijskih svojstva, posebno u borbi protiv respiratornih infekcija.

Origanu je potrebno 6-8 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno.

Ružmarin

Koristi se u liječenju reumatskih tegoba, gljivičnih bolesti kože, protiv grčeva, za opuštanje, a također ubrzava probavu i izmokravanje. Djeluje protuupalno te ima detoksicirajući učinak. Isto tako, pomaže u koncentraciji te sami miris ružmarina može ublažiti osjećaj zabrinutosti.

Ako se odlučite za uzgajanje ružmarina, trebate znati da mu je potrebno barem šest sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Najbolje bi bilo da ga stavite u prostoriju s najviše dnevne svjetlosti.


Koliko vode začinsko bilje treba?

Ovisi o biljci! Ne trebaju sve biljke jednake količine vode (kao ni ostala živa bića). Najbolje je provjeriti kakva je zemlja i prema tome odlučite kad je potrebno zaliti biljku umjesto da pravite raspored zalijevanja. U tome vam mogu pomoći drenažne rupe koje će vam otkriti jeste li neku biljku previše zalili ili pak trebate dodati još vode. Svakako savjetujemo da začinsko bilje polako zalijevate kako bi se zemlja dobro natopila.

Ne preostaje vam ništa drugo nego započeti!

Linker
25. svibanj 2024 18:54