SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Možete li upotrijebiti kućni test na covid kojem je istekao rok trajanja?

Brzi testovi na covid obično sadrže dvije komponente koje podliježu isteku: bočice s tekućinom i trake za testiranje, a većina ima rok trajanja malo duži od godinu dana

Probudite se jedno jutro osjećajući jako grebanje u grlu, lice vam je malo vruće i osjećate se kao da biste mogli ostati u krevetu cijeli dan? Gotovo tri godine nakon pandemije korone znate što trebate učiniti - napraviti brzi test na covid. Posegnete za testom koji mjesecima držite u ormariću s lijekovima, ali prošao mi je rok valjanosti. Je li ga pametno koristi, čak i ako je datum istekao tek nedavno?


Produljeni rok

- Kratki odgovor je ne - upozorio je dr. Ryan Relich s odjela za kliničku mikrobiologiju na Sveučilištu Indiana Health. No, pravi datum do kojeg test vrijedi ne mora nužno biti onaj koji je otisnut na pakiranju. Naime, kada su prvi put odobreni brzi antigenski testovi specifični za covid, nije bilo dovoljno podataka da bi se mogao procijeniti dugoročni rok trajanja pa su proizvođači testova i regulatorne agencije na pakiranja stavili početne datume isteka - a oni su većinom bili godinu dana. No, sada se testovi dovoljno dugo koriste da bi se mogla dugoročno odrediti njihova točnost. Dapače, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nastavila je prikupljati podatke o stvarnom trajanju testova te je odobrila produljenje datuma isteka za brojne marke testova. Prije nego što upotrijebite brzi test na covid, pametno je prvo provjeriti rok valjanosti, a ako je on istekao, provjerite internetsku stranicu FDA kako biste utvrdili je li produljen rok trajanja određenog brzog testa. FDA je sastavila popis 23 različita kućna testa na covid s njihovim najtočnijim i najnovijim datumima isteka. Naveden je i primjer: ako je na testu navedeni rok trajanja kolovoz 2022., možete ga sigurno koristiti do veljače 2023. godine. No, ako niste sigurni koji test imate (odnosno imate baš onaj koji nije na popisu FDA), najbolje se držati datuma koji piše na pakiranju i ne koristiti test ako mu je rok istekao.


Držite se onog što piše na pakiranju

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na svojim internetskim stranicama ažurira Popis zaprimljenih obavijesti o stavljanju u promet brzih antigenskih testova namijenjenih za samotestiranje, a datum isteka nije naveden, nego piše na svakom pakiranju. Istekli testovi dovode do nepouzdanih rezultata. Brzi testovi na covid obično sadrže dvije komponente koje podliježu isteku: bočice s tekućinom i trake za testiranje. Tekućina je otopina koja kada dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, potiče virus da oslobodi svoje antigenske proteine. Ispitna traka sadrži antitijela specifična za SARS-CoV-2-antigen, koja su konjugirana luminiscentnim pokazateljima. Kada antigenski proteini dođu u kontakt s antigenskim antitijelima specifičnim za antigen, na testu se pojavljuje dodatna obojena linija koja ukazuje na pozitivan rezultat. S vremenom se te komponente brzih testova mogu pokvariti pa je test manje osjetljiv i manje pouzdan. Većina testova uglavnom je stabilna i dulje od godinu dana ako se čuvaju na temperaturi između 2 i 30°C, ali test treba koristiti na sobnoj temperaturi.

Linker
21. travanj 2024 20:04