Suosnivači i kreatori DiaHelpa
 FOTOGRAFIJE:
POTPUNO BESPLATNA

Lansirana prva hrvatska aplikacija za osobe s dijabetesom - ima SOS gumb, a osigurava i pomoć u slučaju gubitka pomagala

DiaHelp je prvenstveno aplikacija koja će im ne samo uliti osjećaj sigurnosti, nego i doslovno ponuditi tu sigurnost

Grupa inovativnih entuzijasta razvila je hrvatsku aplikaciju za pomoć osobama s dijabetesom koja je po svojim karakteristikama jedinstvena u svijetu. Mobilna aplikacija DiaHelp ima za cilj lociranje, povezivanje i informiranje osoba s dijabetesom u virtualnoj zajednici u koju se mogu uključiti i obitelji, kao i prijatelji osoba s dijabetesom. S obzirom na to da su osobe s dijabetesom tipa 1, kao i značajni broj osoba s dijabetesom tipa 2, ovisni inzulinu, lijekovima i medicinskim pomagalima, u životu se često susreću sa situacijama kad imaju osjećaj da bi mogla biti ugrožena sigurnost njihovog zdravlja. DiaHelp je prvenstveno aplikacija koja će im ne samo uliti osjećaj sigurnosti, nego i doslovno ponuditi tu sigurnost.

Naime, DiaHelp aplikacija osmišljena je tako da osigurava brzu i učinkovitu pomoć u slučaju gubitka medicinskih pomagala o kojima ovisi život dijabetičara, u akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije, ali i podršku i međusobno umrežavanje dijabetičara, a ujedno je i izvor najnovijih vijesti u svijetu dijabetesa u kojem je tehnološki napredak tijekom posljednjih decenija značajno povećao kvalitetu i produljio život bolesnikâ. Pojednostavljeno rečeno, ako zaživi virtualna zajednica korisnika DiaHelp aplikacije, u tom slučaju bilo koja osoba ovisna o inzulinu neće strahovati od putovanja na kojem može ostati bez inzulina jer će biti uključena u široku mrežu drugih osoba s dijabetesom spremnih pomoći.

image
FOTOGRAFIJE:


Razmjena savjeta i informacija

- Konkretno, u slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili uništi svoje pomagalo ili lijek (trakice, lancete, senzor, inzulin, igle…), uključivanjem SOS gumba na aplikaciji alarmira korisnike u blizini, s molbom za pomoć u opremi. U slučaju da se korisnik aplikacije osjeća loše, aktiviranje Panic gumba alarmira korisnike u blizini i šalje predefiniranu SMS poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Lokacija osobe u nevolji dio je poruke, a alarmirano može biti više osoba što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže - objašnjava nam Davor Skeledžija, izvršni direktor projekta. Skeledžija je inače vodeći hrvatski aktivist za prava osoba s dijabetesom i pokretač bloga nainzulinu.com kroz koji često predstavlja najbolja high tech rješenja koja pomažu osobama s dijabetesom.

- Novootkriveni dijabetičar ili onaj koji se tek doselio u novi grad uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije. Pored toga, korisnicima aplikacije dostupne su najnovije vijesti iz svijeta dijabetesa, tekstovi o prehrani, tehnologiji, najnovijim metodama kontrole šećera u krvi, kao i priče o životu s dijabetesom s portala DiaHelp.net - dodatno je pojasnio Skeledžija.

Sama aplikacija je dizajnirana za iPhone i Android pametne telefone i dostupna na AppStore i Google Play. Nakon instalacije DiaHelp aplikacije na pametni telefon korisnik ili korisnica kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o njegovom/njenom dijabetesu. Aplikacija koristi lokalni SMS sustav i najbolju dostupnu cloud tehnologiju. Popularizacija i veći broj korisnika, dijabetičara tipa 1 i tipa 2, u ovoj početnoj fazi primjene aplikacije ključni su faktori za postizanje cilja autora DiaHelpa a taj je stvaranje široke zajednice korisnika koja si međusobno pomaže.

Uz Davora Skeledžiju suosnivači i kreatori su operativni i tehnički direktor Ivo Polić, direktor marketinga Daniel Pavlović te financijska direktorica Andrijana B. Skeledžija, inače Davorova supruga i također aktivistica koja je cijeli niz godina volonterski promicala interese osoba s dijabetesom.

Linker
24. travanj 2024 20:10