FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zanimljivo

Koje pojmove o zdravlju najviše tražimo na Googleu

Popis najpretraživanijih zdravstvenih tema u prošloj godini pokazuje da se svijet želi obnoviti fizički, emocionalno i društveno

Cijepljenje, dobrobit i pomaganje drugima zabilježili su najveći porast pretraživanja usmjerenih na zdravlje u 2021. godini, navodi Google. Nakon što su ljudi proveli 2020. pokušavajući preživjeti i razumjeti pandemiju korone, 2021. su htjeli ozdraviti.

Popis najpretraživanijih zdravstvenih tema u prošloj godini pokazuje da se svijet želi obnoviti fizički, emocionalno i društveno. "Je li cjepivo protiv koronavirusa odobreno", "je li cjepivo protiv covida sigurno", "kako djeluje cjepivo protiv koronavirusa" i "koliko cjepiva protiv koronavirusa ima" neka su od najčešće postavljanih pitanja na Googleu, no jedno je pitanje izbilo na sam vrh: "zašto se osjećam tužno?"


Tjeskoba i stres

Naime, prema internim mjernim podacima to je pitanje postavljeno više nego ikad prije te je zabilježeno povećanje od 10 posto u odnosu na 2020. godinu. Teme poput tjeskobe, stresa i tuge dosegnule su vrhunac prošle godine te za sobom povukle potrebu za rješavanjem problema i volju da nakon covida krenemo naprijed. Tako su na samom vrhu bila i pitanja "kako sniziti krvni tlak", "zašto sam stalno umoran" i "koliko kalorija trebam unijeti". Uz pretraživanja o tome kako se pobrinuti za vlastito mentalno zdravlje, bilo je i pitanja poput "kako pomoći prijatelju" i "kako pomoći nekome tko ima napadaj panike". Pouka je, prema navodima Googlea, da je ove godine čovječanstvo imalo "veću svijest o potrebi brige o sebi i svojim najmilijima".

Linker
30. lipanj 2024 17:12