Getty Images
korak po korak

Kako oprostiti onima koji su nas povrijedili i ponovno biti sretan

Teret boli i izdaje pritišće nas i vuče prema dolje, no svejedno ne možemo ga se osloboditi. Ipak, postoji lijek. Zove se opraštanje!

Svi smo se suočili s neispunjenim očekivanjima i bolnim iskustvima, a kad ih previše uzmemo k srcu, sprječavamo sami sebe živjeti sretan i ispunjen život.

Dobra je vijest da je uistinu moguće odbaciti taj teret i krenuti na put osobnog ozdravljenja. Kako to postići, za portal LifeHack je opisala životna trenerica Patricia Young.

Zašto se čini tako teškim oprostiti?

Često vidim ljude koji su zapeli u petlji jer vjeruju da će činom opraštanja nestati i prvotni razlog boli, kao da se izdaja nikad nije ni dogodila. Ljudi koji su povrijeđeni osjećaju da se taj netko tko ih je povrijedio ne bi trebao tako lako izvući.

No to jednostavno nije istina. Ne opraštamo nekome zbog njihove dobrobiti i ne pravimo se da se sve to nikada nije ni dogodilo. Mi opraštamo radi sebe, tako da možemo nastaviti sa životom.

Još jedan razlog zašto je tako teško oprostiti je taj što osjećamo da tim činom nekako izdajemo sebe. Kao da se opraštanjem ponovno stavljamo u oziciju da nas netko povrijedi.

Ta bol i rane čak i godinama kasnije mogu ostaviti osjećaj gorčine, zamjeranja i ljutnje. Štoviše, mogu dovesti do situacije u kojoj se stalno osjećamo kao žrtva zbog onoga što su nam drugi učinili. Kad se osjećamo tako, naši nas osjećaji ne štite, već ozlijeđuju. Zatvoreni smo u emotivni zatvor ispunjen boli. Kako nakon toga nastaviti sa životom i ponovno biti sretan?

Važnost opraštanja

Postoje brojne medicinske studije koje povezuju opraštanje i zdravlje. Karen Schwartz, psihijatrica s John Hopkins instituta kaže: 'Biti povrijeđen i razočaran predstavlja strahovit emotivni teret. Kronična ljutnja dovodi nas u stanje 'bježi ili se bori', što utječe na brzinu rada srca, visinu krvnog tlaka i rad imunološkog sistema. Te promjene povećavaju rizik od depresije, srčanih bolesti i sličnih stanja.

S druge strane, opraštanje smanjuje stres i tjeskobu, smanjuje depresiju i vodi ka zdravijim i sretnijim odnosima s drugim ljudima. Jednostavno rečeno, opraštanje nas ozdravljuje!

Sve dok ne oprostimo, upravo mi plaćamo najvišu cijenu neopraštanja. Zarobljeni smo u emocije koje nas mogu posve preplaviti i utjecati na naše veze s drugima i sposobnost da živimo normalan život. Tek kad doista oprostimo, oslobodit ćemo se bijesa, ljutnje, zamjeranja i boli.

No važno je naglasiti sljedeće: kad oprostimo, ne pravimo se da se prvotna bol i izdaja ikada nisu ni dogodili, već sami sebi radimo uslugu. Osoba koja nas je povrijedila i dalje ima karmu s kojom se mora obračunati.

Kako opristiti nekome tko nas je povrijedio? (korak po korak)

Opraštanje je svjesna odluka i stanje uma koju njegujemo iz dana u dan. Evo nekoliko jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći:

1. Povežite se s emocijama

Cijenite mjesto gdje se trenutno nalazite bez osuđivanja. Budite dobri prema sebi i prihvatite sve što vam dođe ususret. Prihvatite iskustva, ne zamjerajući ikome. Zapišite što osjećate i tako će vam vaše vlastite emocije biti jasnije.

Upitajte se kako možete odagnati negativne emocije: možete li otići u šetnju, provesti neko vrijeme u prirodi, raditi nešto kreativno, napisati pismo opraštanja ili potražiti pomoć stručne osobe.

2. Otpustite prošlost

Kako biste doista oprostili, ključno je živjeti u sadašnjosti, a ne u prošlosti. Prošlost često nosimo sa sobom, čak i ako toga nismo svjesni. Bez redovitog vježbanja otpuštanja stvari iz prošlosti, stvorit ćemo ogroman teret neprocesuiranih emocija i mentalnog nereda koji će nas vući dolje. To nam zamagljuje vid zbog čega je teško vidjeti kako nastaviti sa sretnim životom.

Vježba koja vam može pomoći da živite u sadašnjosti je tiho sjedenje i kontroliranje disanja. Ako vam je draže, možete izaći van i uživati u ljepotama prirode. Dobro je i voditi dnevnik emocija u kojemu ćete si postaviti pitanja poput 'Tko bi doista bio da se ne ljutim po cijeli dan?' ili 'Kako bi mi život bio drugačiji bez ljutnje?'

3. Preuzmite stvar u svoje ruke

Započnite novu priču u svome životu. Nismo rođeni kao žrtve i opraštanje nije jednokratna pojava. Opraštanje morate svjesno birati iznova i iznova. Nitko nema pravo učiniti da se osjećate nelagodno bez vašeg pristanka.

Kad vas ponovno obuzme onaj poznati neugodni osjećaj, podsjetite se da ste sami odabrali oprostiti. Sami ste odlučili ponovno preuzeti moć i ponovno voljeti. Želja za promjenom mora doći iznutra, a naći ćemo je kad počnemo vjerovati da je sretan i smislen život nešto što nam pripada.

4. Prihvatite lekciju

Svako iskustvo, pa i ono negativno, vrijedna je lekcija. Nekad prolazimo kroz vatru, no što god da nam se dogodi, iz toga ćemo izaći jači. Čak i ako se dogode stvari koje nisu fer. Sve to je dio našeg duhovnog puta i razvoja Ako smo dovoljno otvoreni da to vidimo, čak i mračna razdoblja pružaju nam nove uvide.

5. Odašiljite ljubav i svjetlost

Jednom kad prođete kroz sve korake, moći ćete slati ljubav čak i onima koji su vas povriedili Znam da je početak težak, ali to je nešto što će vas posve promijeniti. Umjesto da šaljete negativne vibracije onima koji su vam učinili nažao, šaljite im ljubav i svjetlost. Kad počnete to raditi, među vama neće biti emocionalnog duga i moći ćete doista, zahvalnoga srca, slaviti svoju vlastitu slobodu.

Linker
11. travanj 2024 18:03