Sušenje ruku protresanjem doista bi mogao biti najbolji način da ih održite čistima, pokazalo je istraživanje jednog muškarca. Naime, Amerikanac Dallin Lewis (33) je odlučio istražiti vraćaju li zaista sušila za ruke bakterije natrag. Kako bi došao do saznanja, nekoliko je sekundi držao Petrijeve zdjelice ispod sušila u javnom zahodu, benzinskoj postaji, kinu i trgovini u gradu Provo u američkoj državi Utah.
Nakon trodnevne inkubacije zdjelica otkrio je da su pune bakterija i gljivica, a one su stvorile bijele, žute i crne mrlje. Isto tako, uočio je da sušilo za ruke u javnom zahodu najkontaminiranije.
Lewis je napravio korak dalje jer je želio saznati koliko bakterija skupimo kad protresemo ruke. On je zasebnom Petrijevom zdjelicom mahao po zraku u kupaonici kako bi oponašao protresanje ruku kako bi se uklonila voda. Ta zdjelica je ostala potpuno čista.
Kreator ove zanimljive studije svoje rezultate je podijelio na TikTok te rekao kako su daleko gori nego što je očekivao.
- Proveo sam mnoge slične testove rasta bakterija na različitim površinama, telefoni i benzinske pumpe su vjerojatno među najgorima, ali sušilo za ruke je bilo tako loše! - rekao je.
Ovo studija se pojavila nakon što su britanski stručnjaci upozorili da neosušene ruke nakon odlaska na zahod mogu biti čak i prljavije nego da ih uopće ne operete. Dr. David Webber, mikrobiolog s 50 godina iskustva, čak je rekao da se ljudi koji ne peru dobro ruke mogu opisati kao društvena prijetnja.
Lewis je odlučio napraviti studiju o tome koliko sušila za ruke izbacuje mikroorganizame nakon što je otkrio da je jedno u blizini njegove kuće prožeto njima. Sušilo za ruke u javnom zahodu izbacilo najviše bakterija, i jedino je imalo kolonije crne boje.
Petrijeve zdjelice držane ispod sušila u kinu i trgovini imale su samo nekoliko bijelih točkica nekoliko dana kasnije, daleko manje od ostalih. Ali ona zdjelica "sušena na zraku" (imitiranje protresanja ruku) bila je gotovo bistra, odnosno s najmanje mikroorganizama.
Nisu provedeni nikakvi testovi kako bi se utvrdilo koje bakterije i gljivice se nalaze u sušilima. Isto tako, Dallin nije proučio učinke sušenja ruku papirnatim ručnikom. Međutim, pronađene su kolonije bakterija na mlaznicama sušila za ruke.
S druge pak strane, stručnjaci kažu da je ključno osušiti ruke nakon pranja jer mnoge vrste bakterija vole rasti na toplim vlažnim mjestima. E.coli je samo jedna od bakterija koja uspijeva na vlažnim površinama, a može uzrokovati trovanje hranom. Prethodna istraživanja pokazala su da se 85 posto mikroba koje ljudi šire kontaminiranim površinama događa kada su ruke još uvijek vlažne.
Kako bi pomogao izgladiti razlike, mikrobiolog Webber je istaknuo je koja je najbolja metoda pranja ruku, ali i najgora.
Najbolja metoda je "kirurg", a njom se ispod sušila za ruke provlači svaki kutak prsta. To će vam pomoći da ruke budu potpuno suhe i tako ćete izbjeći nakupljanje bakterija. Najgora metoda, prema Webberu, je "kapanje", a njom se koristite kad se ni ne trudite osušiti ruke.
- Bakterije bujaju na vlažnim površinama, uključujući ruke - navodi dr. Webber.
Dakle, ruke je važno osušiti, a sad je li sušilo za ruke najbolja metoda vas, odlučite sami.
Kako oprati ruke?
Pranje ruku jedan je od najlakših načina da zaštitite sebe i druge od bolesti kao što su trovanje hranom i gripa. Trebali biste prati ruke oko 20 sekundi, i to ovako:
1. Smočite ruke vodom.
2. Nanesite dovoljno sapuna da pokrijete ruke.
3. Protrljajte ruke.
4. Jednom rukom protrljajte stražnju stranu druge ruke i očistite između prstiju. Učinite isto s drugom rukom.
5. Protrljajte ruke i očistite između prstiju.
6. Protrljajte stražnju stranu prstiju o dlan suprotne ruke. Učinite isto s drugom rukom.
7. Protrljajte palac drugom rukom. Učinite isto s drugim palcem.
8. Trljajte vrhove prstiju o dlan druge ruke. Učinite isto s drugom rukom.
9. Isperite ruke vodom.
10. Potpuno osušite ruke ručnikom za jednokratnu upotrebu.
11. Koristite jednokratni ručnik da zatvorite slavinu.
Ako nemate izravan pristup sapunu i vodi, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ako je dostupno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....