Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako su scene uživanja u duhanskom dimu vrlo štetne za mlađu populaciju.
 Foto: iStock
WHO inzistira

Djeca ne bi trebala gledati scene u kojima se puše cigarete

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je 4% holivudske produkcije i 36% filmova s oznakom dobnog ograničenja za mlađe od 18 godina u 2014. sadržavalo scene u kojima su neki likovi pušači

Svi filmovi u kojima su scene pušenja cigareta trebale bi imati dobna ograničenja, nalaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je preporučila zemljama da donesu takve odredbe. U izvještaju objavljenom pod nazivom "Smoke-Free Movies", navode da je 44% holivudske produkcije i 36% filmova s oznakom dobnog ograničenja za mlađe od 18 godina u 2014. sadržavalo scene u kojima su neki likovi pušači.

Skriveni motiv

- Duhanska industrija takve filmove koristi u marketinške svrhe zbog čega više od trećine mladih počinje pušiti. U nekim je filmovima postotak scena u kojima se uživa u duhanskim proizvodima puno veći nego u realnim životnim situacijama - tvrdi dr. Armando Peruga iz WHO-a.

Smatra da duhanske tvrtke ne bi smjele sponzorirati scene u kojima likovi puše i da se na velikim ekranima ne bi smjeli prikazivati brendovi cigareta te da bi se prije početka prikazivanja filmova u kojima likovi puše trebali emitirati spotovi kojima će se mladima uputiti snažna poruka o štetnosti pušenja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 20% dječaka te 10% djevojčica u dobi od 11 godina barem je jednom u životu pušilo, a u prosjeku 54 posto učenika izjavljuje da je barem jednom probalo cigarete.

Cijena koju plaćamo

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da gotovo 40% adolescenata počinje pušiti jer su ih na to potaknule scene uživanja u duhanskim proizvodima koje su vidjeli u filmovima, a u tome prednjače europski filmovi, upozorava WHO. Slično upozorenje izdali su još 2009., no svjetske vlade su ga zanemarile.


Vaše mišljenje nam je važno!

Što vi mislite o preporuci WHO-a? Slažete li se da su neke zabrane nužne? Pišite nam, podijelite svoja razmišljanja.

Linker
28. travanj 2024 10:24