SHUTTERSTOCK
žensko zdravlje

Dan podizanja svijesti o endometriozi bit će 1. ožujka?

Ova bolest pogađa oko 10 posto žena reproduktivne dobi

Vlada je sa sjednice u četvrtak Hrvatskome saboru predložila da prihvati prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o proglašenju 1. ožujka "Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj“.

Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) izvan šupljine maternice i u svijetu pogađa oko 10 posto žena reproduktivne dobi, odnosno kako se taj postotak prevede na stanovništvo Hrvatske, od endometrioze u njoj boluje oko 90.000 žena.


ČITAJTE I: Ova bolest ne shvaća se ozbiljno, a zbog nje sam ostala bez bubrega, jajnika, maternice...


Rano otkrivanje

- Proglašenjem 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi, u Hrvatskoj bi se svake godine upozoravalo na ovaj veliki javnozdravstveni i medicinski problem jedne od najučestalijih dobroćudnih bolesti u Hrvatskoj - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Budući da je endometrioza jedan od značajnih uzroka neplodnosti, podizanjem svijesti o ovoj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala bi se vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja što bi poboljšalo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena, dodao je ministar.

Prevencijom, ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem endometrioze, naglasio je Beroš, povećavamo kvalitetu života pacijenticama, smanjujemo nastajanje komplikacija i posljedica koje mogu ozbiljno ugroziti žena.

Linker
27. travanj 2024 03:18