Bojana Ivanović

 VESNA VIDENOVIČ
Bojana Ivanović

Bivša Playboyeva zečica o dugoj borbi s kilogramima: Pogledala sam se u ogledalo i više se nisam mogla prepoznati

Slovenska spisateljica i bivša Playboyeva zečica Bojana Ivanović (33) dugo je vodila bitku s emocionalnim prejedanjem, a u knjizi "Ti samo guraj dalje" ispričala je kako upravljati vlastitom sudbinom, unatoč svim nedaćama

Emocionalno jedenje je posezanje za hranom kako bi potisnuli ili umirili neugodne emocije. Neugodne emocije mogu dovesti do osjećaja praznine ili emocionalne otupljenosti te se onda hrana vidi kao način da se ta praznina ispuni i stvori lažni osjećaj „punoće“ ili privremene cijelosti (Centar BEA). Vrlo često su takve epizode prekomjernog unosa hrane, potaknute emocionalno stresnim događajem. S tim se susrela slovenska spisateljica i bivša Playboyeva zečica Bojana Ivanović (33) koju je vlastiti oporavak potaknuo da o tome napiše i knjigu "Ti samo guraj dalje".

- Ti samo guraj dalje je knjiga u kojoj sam zapisala sva svoja znanja, koja sam stekla na putu osobnog rasta, i smatram da su najbitnija za naš napredak i uspjeh - govori Bojana.

Knjiga je, kaže, podijeljena na četiri dijela.

- U prvom dijelu pišem o tome kako naša prošlost, loše djetinjstvo te negativan mindset naših roditelja mogu utjecati na to kako mi živimo danas. Tek kada si to priznamo i osvijestimo naše unutrašnje obrasce, koji nas koče u sadašnjem životu, možemo ih krenuti rješavati - objašnjava.

Drugi dio se zove Prevladavanje, a u njemu piše o tome kako proći kroz sva ta negativna uvjerenja koja smo pokupili te kako ih se riješiti. U trećem dijelu, pod nazivom Građenje, govori o tome kako stvoriti život po vlastitoj mjeri i što je za to potrebno. Četvrti dio je Bojana nazvala Guranje, a u njemu se fokusira na to što učiniti kad stvari ne idu po planu.

- Knjiga je u potpunosti autobiografska. Sve što sam napisala sam doživjela i nešto naučila iz toga - ističe.

Dodaje kako je knjiga namijenjena svima koji ne žele stajati na mjestu nego uzeti život u svoje ruke te stvoriti bolje sutra.

- Ovo je knjiga za sve kojima ponekad ponestaje snage, volje, podrške, motivacije. Svima koji žele gurati dalje, a ne znaju kako ili misle da nije moguće. Želim ljudima dati nadu da je moguće ako mi to tako odlučimo. I sama znam koliko teško može biti, pogotovo ako si na tom putu sam - rekla je.

image
VESNA VIDENOVIČ

Kako je sve počelo?

Bojana se, priča nam, od 18. godine bavila modelingom, fotografirala se za naslovnice časopisa, sudjelovala na izborima ljepote, bila Playboyeva zečica, puno putovala i imala dobar društveni život. Paralelno je završila fakultet i upisala postdiplomski. Međutim, priznaje da je unatoč svemu tome oduvijek imala nisko samopouzdanje.

Po završetku fakulteta, kaže, započela je prvu ozbiljnu vezu u kojoj nije bila sretna i ispunjena. Tada su započeli njezini problemi s hranom.

- Jela sam kad sam bila usamljena i tužna, a to je bilo jako često. Prvih godinu dana nisam bila ni svjesna što radim sebi, pa sam samo jela, jela i jela. Kada sam se godinu dana kasnije pogledala u ogledalo, više se nisam mogla prepoznati - prisjeća se.

U tom razdoblju udebljala se 15 kilograma. Naravno, to se odrazilo i na njezino samopouzdanje i posao.

- Kako je vrijeme odmicalo, u potpunosti sam se povukla, prestala sam raditi kao model, bilo mi je neugodno ići u javnost pa sam većinu vremena provodila kod kuće. Tako je polako moj stari način života ostao iz mene, a ja sam zbog toga jako patila jer mi je nedostajao, voljela sam to što sam radila. Moje samopouzdanje je oduvijek bilo nisko, a u tom razdoblju mislim da nije ni postojalo - rekla je.

Izazovno razdoblje za Bojanu je trajalo od 26. do 29. godine, a ističe da je odmah bila svjesna da jede zbog usamljenosti i tuge.

- No, u početku nisam to shvaćala tako ozbiljno i nisam znala u što to vodi. Prvih godinu dana sam jela i nisam primjećivala koliko sam se udebljala. Poslije su mi trebale još dvije godine da shvatim da imam ozbiljnih problema s prejedanjem te trebam tražiti pomoći kako bih to prevladala - navodi.

Nakon toga je započela s individualnom psihoterapijom, kaže, a poslije pola godina pridružila se i grupnoj terapiji.

- Radila sam i na osvješćivanju vlastitih negativnih uvjerenja, a uz to sam pročitala i brojne knjige. Sve to mi je zaista pomoglo i ojačalo me - ističe.

image

Bojana Ivanović

VESNA VIDENOVIč

Što je naučila iz toga?

Danas, kaže, na sve to gleda kao na jednu pozitivnu stvar i da se to nije dogodilo ne zna bi li ikad počela raditi na sebi.

- Prije sam mislila da nam se život događa pa što donese, danas znam da smo u 90 posto slučajeva sami odgovorni za svoj život te sami stvaramo prilike s našim odlukama - ističe.

Sugovornica nam priča kako nije vjerovala da može postići nešto jer potječe iz siromašne obitelji, ali poslije toliko godina rada na sebi zna da svatko može stvoriti život kakav želi.

- Naravno, to nije nimalo lako i zahtjeva mnogo truda, rada i discipline, ali može se. Postala sam optimist, uvijek tražim nove prilike, sama sebi stvaram nove mogućnosti i ne čekam da se nešto samo dogodi. Na probleme gledam kao na izazove koje rješavam u danom trenutku kako najbolje znam. Naučila sam i da moram uvijek slušati sebe te da ne smijem raditi stvari koje mi ne odgovaraju nego samo ono što me čini sretnom, ispunjenom i zadovoljnom - kaže.

Sad bi, dodaje, mlađoj sebi rekla neke važne stvari.

- Vjeruj u sebe i prati svoje snove, ne obaziri se ni na koga i slušaj samo sebe, svoje srce i radi ono što voliš. Putuj i budi hrabrija po pitanju svojih izbora, ne troši vrijeme na ljude koji nisu iskreni i pozitivni. Nauči više o financijskoj slobodi i mogućnostima te nauči ulagati - rekla je.

image
VESNA VIDENOVIČ

Promjena načina života

Unutarnje promjene potaknule su i promjenu načina života pa se Bojana sad drugačije hrani i više brine o svom tijelu.

- Naučila sam mnogo o zdravoj prehrani, kako i koliko jesti, što izbjegavati, zašto je bitno kretanje, ali ono najbitnije što sam naučila, ustvari doživjela, je totalna promjena mindseta - ističe.

Sad, kaže, jede umjereno i sluša svoje tijelo.

- U zadnje vrijeme najviše mi odgovara neko voće i orašasti plodovi za doručak, nekad pojedem i kokosov jogurt. Za užinu uzmem jabuku, malo badema ili lješnjaka, a za ručak si pripremim ribu i krumpir ili integralnu tjesteninu, a nekad je to samo salata. Svaki dan se pitam što mi se jede toga dana pa se prema tome organiziram. Večera je obično lagana, salata s tunjevinom ili prženo povrće s ribom - otkrila nam je.

Dodaje da ponekad i pojede sladoled s manje šećera, a otkako je napravila ove promjene bolje se osjeća u svom tijelu te ima više energije kroz dan.

Zdrava prehrana ide ruku pod ruku s tjelovježbom.

- Nekad sam baš disciplinirana i redovito vježbam, a nekad imam razdoblja kad mi se baš i ne da pa pauziram. Trenutno već mjesec dana radim HIIT program od kuće i oduševljena sam rezultatima - navodi.

Ipak, dodaje kako je najvažnija promjena to što je naučila ovo:

- Moram sebi biti najveća podrška jer, na žalost, druge podrške baš i nemam - zaključila je.

Linker
19. travanj 2024 08:56