Ovi bijeli plodovi zapravo su ono što čini kakao prah, odnosno čokoladu.
 Foto: iStock
Nije sve kako se čini

Znate li kako zapravo nastaje čokolada?

Svima nam je dobro poznato kako izgleda čokolada, no znate li kako izgleda drvo i plod kakaovca od kojega dobivamo kakao, glavni sastojak za proizvodnju čokolade?

Naravno, ovo nije pitanje za milijun dolara, ups, kuna, jer već i mala djeca znaju da čokolada nije biljka, voćka, ni povrtnica, te da se dobiva preradom iz praha kakaa. No, iako nam je ta činjenica poznata jeste li se ikada zapitali kako dolazimo do tog praha koji nam je u svojem konačnom obliku toliko puta pružio zadovoljstvo?

Nemojte se mučiti, kakao se dobiva iz ploda stabla kakovca. A taj postupak koliko god izgledao jednostavan, ovisi o mnoštvu faktora - klimi, fermentaciji, sušenju, prženju i, u konačnici, o dodanim šećerima iz šećerne trske.

Upravo ta činjenica nas je iznenadila pa smo odlučili podijeliti ovaj video s vama kako ne biste i vi živjeli u zabludi kako je svaka tamna čokolada i zdrava, jer nije! Ipak, priznajemo, zanimljivo je vidjeti kao se tamni prah i slad iz šećerne trske pretvaraju u savršenu kockicu čokolade...

Hoćete li je kupiti ili sami napraviti, te hoćete li je jesti i koliko, naravno, ovisi o vama.

Linker
21. studeni 2024 14:49