Piše: Goranka Jelinčić
Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masti i uglavnom sadrži složene ugljikohidrate. Kesteni su bogati vitaminima i mineralima. Samo 10 prženih kestena uključuje 17% onoga što vam treba za jedan dan:
- 70 kalorija
- 0,6 g ukupne masti
- 15 g ugljikohidrata
- 1,4 g dijetalnih vlakana (5%)
- 3 g šećera
- 0,9 g proteina
- vitamin C 12%
- vitamin B6 5%
- bakar 7%
- mangan 17%
- kalij 4%
- magnezij 2%
Složeni ugljikohidrati kojima kesteni obiluju daju energiju
Dok bademi i kikiriki sadrže proteine, kesten uglavnom sadrži složene ugljikohidrate, koje tijelo polako probavlja dobivajući stabilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složeni ugljikohidrati također imaju dobar učinak na šećer u krvi, smanjujući potencijalne skokove, navodi Harvard TH Chan School of Public Health Nutrition Source.
Kesten je na iznenađenje mnogih bogat i C vitaminom. Iako je poznatiji po jačanju imunološkog sustava, vitamin C podržava obnavljanje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Antioksidans također štiti vaše stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju željeza.
Mnoge zdravstvene prednosti
- Potiče imunološki sustav
- Povećava gustoću kostiju
- Regulira probavu
- Poboljšava funkciju mozga
- Kontrolira krvni tlak
- Poboljšava zdravlje srca
Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca
Poput vitamina C, ovaj mineral u tragovima podržava zdravlje krvnih žila, živaca, imunološkog sustava i kostiju te pomaže u apsorpciji željeza, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj knjižnici. Otprilike 10 pečenih kestena daje 21% preporučene dnevne količine potrebnih minerala i vitamina.
"Iako imaju manje masti i bjelančevina u odnosu na ostale orašaste plodove i mahunarke, kesten je jednostavan za upotrebu, a također je hranjiv s relativno malo kalorija ", kaže Jaclyn London, direktorica prehrane na Institutu za dobro domaćinstvo u Londonu. "Izvrsni su za mljevenje u brašno, za korištenje kao zamjena za prepečene kockice u salatama, u juhama, varivima ili se pak mogu jesti sami po sebi kao međuobrok."
Kupite ih ili naberite svježe i pokušajte ih sami peći ili kuhati. Osim tradicionalnih salata, nadjeva i juha, kesten se dobro slaže s gotovo svim omiljenim okusima jeseni i zime, uključujući jabuke, kupus, prokulice, puretinu, svinjetinu, kadulju, timijan i gljive.
Prokulice sa slaninom i prženim kestenima
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 kriški slanine
- 1/2 kilograma prokulica
- 1 žličica soli
- ½ kg svježih kestena
- 2 žlice neslanog maslaca
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje laganoj vatri.
- Slaninu pirjajte dok ne postane malo hrskava.
- Premjestite ju na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se upije masnoća. Staviti na stranu.
- U istu tavu dodajte prokulice i pirjajte dok lagano ne porumene.
- Dodajte sol i 1 šalicu vode, poklopiti i dinstati dok sve ne omekša.
- Dodajte kestene i kuhajte još pola sata.
- Maknite s vatre i dodajte maslac miješajući dok ne postane kremasto.
- Bacite slaninu preko vrha i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....