Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa

 SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Znamo da čuva srce i žile te štiti od tumora, ali mnogi je i dalje ne žele jesti. Vrijeme je da se to promijeni

Možete je kuhati na pari ili u vodi, pirjati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste juhe


Cvjetača se smatra supernamirnicom zbog izuzetno bogatog nutritivnog profila. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa, među kojima su karotenoidi i glukozinolati koji pridonose karakterističnom intenzivnom mirisu kuhane cvjetače. Glukozinolati mogu pridonijeti smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora.


Vitamin C

Što se tiče vitamina C, kojeg ima u značajnoj količini, nužan je za zdravlje kostiju i zuba, obnovu i očuvanje hrskavice te cijeljenje rana, kao i za bolju apsorpciju željeza. Vitamin B6, koji je također bogato zastupljen, sudjeluje u metabolizmu proteina, imunosnim funkcijama te razvoju mozga djeteta prije rođenja i u djetinjstvu. Cvjetača sadrži i vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju te folate nužne za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala pa su stoga nužni u trudnoći kako bi se smanjio rizik za nastanak defekata neuralne cijevi ploda.

Naposljetku, vlakna su dragocjena za poticanje probave, sprečavaju zatvor, a pomažu i u održavanju optimalne tjelesne težine.

image
SHUTTERSTOCK

Priprema na razne načine

Cvjetača je vrlo zahvalna namirnica koju možete kuhati na pari ili u vodi, pirjati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste juhe, pripremati na salatu, zapečenu u pećnici sa sirom i krušnim mrvicama, koristiti za pripremu nabujka, samu ili u kombinaciji s brokulom i drugim povrćem... Ukratko, nema nikakva opravdanja da se tijekom zime na vašem stolu ne nalazi gotovo svakodnevno.

Linker
04. svibanj 2024 00:14