- 800 g svinjski leđa bez kosti
- 500 g svježih ili zamrznutih kupina
- 500 ml kupinovog vina
- 1 mladi luk
- 2 češnja češnjaka
- 2.5 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1.5 jušna žlica balzamičnog octa
- 1 jušna žlica škroba i 1 jušna žlica tople vode (po potrebi ako se želi gušći umak)
- sol, papar
Priprema:
- Izvadite meso iz hladnjaka i držite ga na sobnoj temperaturi 45 minuta. S mesa uklonite svu vidljivu mast, premažite ga s pola jušne žlice ulja te ga posolite, popaprite i pospite usitnjenim češnjakom.
- U lončić stavite 2 jušne žlice ulja da se zagrije. Dodaje narezani luk i blago ga popržite. Dodajte izrezani češnjak i sve još malo popržite. Dolijte vino i zakuhajte. Kuhajte dok se količina tekućine ne smanji na pola.
- U drugoj posudi dobro ukuhajte 250 g kupina dok ne dobijete konzistenciju poput džema. Dodajte ostatak kupina i balzamični ocat. Uz često miješanje pirjajte umak na niskoj temperaturi nekoliko minuta. Zgnječite kupine. Ako želite gušći umak, možete dodati škrob pomiješan s toplom vodom i sve još kratko propirjati.
- U pećnicu zagrijanu na 250 °C stavite peći meso nekoliko minuta da blago porumeni. Potom temperaturu smanjite na 180 °C, posudu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom te pecite dok meso ne bude gotovo.
- Pečeno meso izrežite na kriške i prelijte umakom.
- Poslužite uz krumpir pečen u kori i sezonsku salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....