Neki dan mi prijateljica u razgovoru na kavi spomene kako je čula da se chia sjemenke nazivaju super namirnicom. Jedino je majčino mlijeko super namirnica za novorođenče jer sadrži sve potrebne hranjive tvari i to u poželjnim količinama. Sve ostale namirnice su jednostavno samo namirnice. Njihov sastav određuje poželjna svojstva koja su nam od koristi u životu.
Pa da nabrojim samo neke...
Chia sjemenke
Onima koji žele smršaviti chia sjemenke su, bez dvojbe, od velike pomoći. Sadrže sluz. To je topljivo vlakno. Kada sjemenke dođu u doticaj s vodom, prisutna sluz prelazi u vodu i bubri. Idealno je to svojstvo koje je od koristi kod mršavljenja. Nabubrene sjemenke u želucu i crijevima zauzimaju veliki volumen i smanjuju glad.
Dalje. Kada nam padne šećer poželimo nešto slatko. Chia je super jer sprječava taj nesretni pad šećera. Usporava razgradnju ugljikohidrata koje smo pojeli s hranom. Tako glukoza (šećer) kroz duže vrijeme iz crijeva dolazi u krv, a krvlju do naših stanica u tijelu koje hrani. Eto kako se sprječava pad šećera u krvi i pojava gladi. Preporučljivo je stoga chiu dodavati juhama, varivima i umacima. Isto tako je super dodatak frapeima i smoothiejima. Osim topljivih, chia sadrži i netopljiva vlakna. Ona pomažu rad crijeva, uklanjanje otpada i detoksikaciju, pa se osjećamo lakšima.
Chia s voćnim jogurtom
- jedna šalica tekućeg jogurta
- 1/4 manga
- jedna čajna žličica chia sjemenki
Priprema:
- Chia sjemenke pomiješajte s jogurtom i ostavite oko 1 sat u hladnjaku da nabubre. Dodajte mango i izmiksajte štapnim mikserom.
- Ovo je užina s kojom ćete do ručka uspješno zavarati glad.
Naranče
Naranče su nam super u ovo doba godine dok ne dođe prvo ljetno voće. Upravo sada trebamo nešto učinkovito za podizanje imuniteta. Svi mislimo na vitamin C, no one imaju još puno toga za ponuditi.
Sadrže aktivne tvari koje uz vitamin C jačaju stijenku krvnih žila. Tu je i kvercetin. Izrazito je jak antioksidans koji pojačava učinak vitamina C. Čuva zdravlje srca, jača imunitet i općenito djeluje protuupalno. Od velike je koristi u sprječavanju alergija i astme. Pokazalo se kako kvercetin sprječava nastajanje raka pluća.
Učinkovit je protiv skoro svih vrsta bakterija koje izazivaju dišne, probavne i urinarne tegobe. Ima toga srećom još. Kvercetin pomaže ljudima koji imaju artritis ili giht. Pozitivno djeluje i na oči sprječavajući pojavu žute pjege. Štiti mozak od nastajanja Alzheimerove bolesti i čuva gustoću kostiju što je važno starijim osobama. Muškarci obično zanemaruju voće, do trebali bi znati kako naranče i njihov kvercetin čuvaju prostatu. Ovo voće sadrži neprobavljiva prehrambena vlakna i tako je super pomoć kod zatvora stolice.
Naranče sa svojim vitaminom C pomažu iskoristivost željeza iz namirnica biljnog podrijetla, pa su od važnosti svima koji ovo proljeće muku muče s anemijom. Naravno, naranče nas osvježavaju, a njihov sok doslovno liječi što možemo zahvaliti vodi. Treba li još što dodati za uvjeriti i najsumnjičavije kako ovo proljeće naranče često trebaju biti na našem jelovniku?
Teletina
Nemasna teletina je lako probavljiva i sadrži visokokvalitetne bjelančevine što je od super koristi svima koji trebaju oporavak organizma nakon bolesti ili tjelesnog napora. Ima željezo čiji dostatan unos u organizam sprječava pojavu anemije i različitih infekcija. Tu su selen i cink. Prvi je antioksidans, a drugi jača imunitet, te pomaže zdravlje kože i zarastanje rana. U teletini su vitamini B skupine. Izdvajaju se niacin koji nam pomaže dobivanje energije iz pojedene hrane i vitamin B12 kojeg nema u namirnicama biljnog podrijetla. B12 je važan za zdravlje živaca i očiju.
Sto grama teletine ima samo 3 g masti, što je super podatak onima koji žele smršaviti, a istodobno organizam ne uskratiti na potrebnim hranjivim tvarima.
Teletina je super, zar ne?
Salata s teletinom
Često nam ostane hrane i šteta ju je baciti. Od kuhane teletine napravite salatu. Naravno, ova će salata biti jednako dobra i s piletinom ili puretinom.
- kuhana teletina
- kuhani krumpir
- kuhano jaje
- ljubičasti luk
- domaći vinski ocat
- maslinovo ulje
- češnjak
- peršin
- malo soli i papra
Priprema:
- Kuhanoj teletini uklonite masnoću i izrežite je na kocke.
- Skuhajte oguljeni krumpir. Kada se ohladi izrežite ga na četvrtine.
- Jaje ogulite i izrežite na četvrtine.
- Luk očistite i izrežite na kolutove.
- Sve stavite u prikladnu zdjelu.
- Napravite preljev od usitnjenog češnjaka, ulja, octa, soli i papra. Prelijte po glavnim sastojcima, pospite usitnjenim peršinom i poslužite.
Savjet više!
Ja ovo jelo upotpunim izrezanom rajčicom sa strane. Eto kvalitetnog hladnog jela koje je kao stvoreno u ljetnim mjesecima.
Nakon svega, opet se iznova nameće zaključak kako naša prehrana treba uključivati što više različitih namirnica. Nemojmo ih podcjenjivati. Sve su uistinu super.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....