Sad kad je sezona krafni iza nas, vrijeme je da promislimo o tome što bismo trebali jesti
 Foto: iStock
Odmorite organizam

Nemrs bi trebalo povremeno provoditi cijelu godinu

Iako se korizma ne bi trebala svoditi na to da se odričemo slatkog ili nekog drugog užitka koji ima veze s hranom, idealna je to prigoda za detoksikaciju organizma koju možda nismo "odradili" još od lani

"20 krafni za 30 kuna!", "Najbolje krafne u gradu u pola cijene!" Na svakom nas uglu mame reklame. U obliku srca za zaljubljene, i cvijeta za prijatelje. Posute šarenim mrvicama. Punjene ili prošarane čokoladom. A tek one s vanilijom… Složit ćete se da su upravo u vrijeme maškara krafne najslađe. Morate "maznuti" jednu pa "kud puklo da puklo". Eh, a kad bi se barem bilo lako zaustaviti na toj jednoj. :(
Srećom, eto Čiste srijede, a sa njom i post i nemrs. Taman da se organizam oporavi i dođe k sebi.

Što je post, a što nemrs

Kada se posti, u danu se pojede samo jedan obrok. Nemrs je kada se taj dan ne jede meso. To ističem za sve one koji su se nekada pitali jesu li te dvije riječi istoznačnice.
Tjedno imati jedan dan nemrsa uistinu je dobra navika. Organizam se odmori od svinjetine, govedine, piletine… Zapravo, mesa općenito. Može se reći da se konzumiraju laganija jela. Osim, naravno, ako ne udarite po kiselom i slatkom vrhnju. I kremastoj torti koju vam je brižna susjeda donijela samo da probate. Topi se u ustima. Znam, znam. Ne morate mi govoriti.
Ideje za dan nemrsa su ustinu brojne. Evo što ja obično jedem. Odaberite jedan jelovnik ili kombinirajte između dva prijedloga.


Prvi obrok:
Voće i čaj.

Doručak:
Prijedlog 1: Heljdin kruh, svježi sir, jogurt.

Prijedlog 2: Kukuruzni kruh, orasi, jogurt.

Užina:
Voće.

Ručak:
Prijedlog 1: Kuhano jaje, rajčica začinjena maslinovim uljem i octom, kruh sa bučinim sjemenkama.

Prijedlog 2: Riba iz konzerve, zelena salata začinjena maslinovim uljem i octom, kruh.

Užina:
Voće.

Večera:
Prijedlog 1: Pečena riba, blitva i krumpir kuhani lešo te začinjeni maslinovim uljem, češnjakom i paprom, svježe skuhani kompot od jabuka, krušaka i suhih šljiva.

Prijedlog 2: Polutvrdi sir, cvjetača (listovi i cvjetovi) i krumpir kuhani lešo začinjeni maslinovim uljem, češnjakom i paprom, kruh, čaj.


Obično se petak vezuje uz nemrs i ribu. Riba je lakše probavljiva od mesa. Bijela je riba namirnica niske energetske vrijednosti, no u isto vrijeme sadrži esencijalne aminokiseline, mineralne tvari i vitamine. Idealna je za sve nas, posebno za djecu, osobe koje se oporavljaju od bolesti, te one koje namjeravaju smršaviti.

Plava riba bogatija je na energiji jer sadrži više masti. Cijenjene su njezine omega-3 masne kiseline koje pozitivno djeluju na cijeli niz organa. Pomažu rad mozga, čuvaju zdravlje zlogoba, razrjeđuju krv i tako štite od pojave ugrušaka.

Kako pripremiti ribu

Riba se usitinu može pripremiti na bezbroj načina. Pečena, pržena, na roštilju, riblja pašteta, rižoto, riblja juha, brudet, … Kako uopće može dosaditi? Uz ribu se vezuje obilje svježeg i lešo kuhanog povrća. Prihvatite ovu kombinaciju.
Ako ne volite ribu, neka dan nemrsa bude vegetarijanski dan. Na taj će se način napraviti mini detoksikacija organizma. Odlično! Jedite hranu u što je moguće izvornijem obliku. Neoguljeno voće i povrće obiluje topivim i netopivim vlaknima. Pomoći će probavu i uklanjanje kolesterola iz organizma. A žitarice? Možda niste ljubitelj crnog ili raženog kruha, no uvjeravam vas da odlično ljube vegetarijanska jela.
Kad ste već odlučili uzeti nemrs kao laganiji dan, umjesto kolačem, zasladite se voćem.
Na kraju ćete dana sigurno osjećati zadovoljstvo jer ste učinili nešto dobro za sebe.

Julijana, moja draga cimerica iz studenstkih dana je običavala u dane nemrsa skromije se hraniti. Ušteđeni novac davala bi potrebitima. Uistinu nije lijepo razmetati se hranom. Pomislimo bar na trenutak u korizmi na one koji nemaju koliko mi. Pozdrav Juliji.

Linker
22. studeni 2024 01:04