Iako rajčica u trgovinama ima tijekom cijele godine, istinski u njima uživamo tek ljeti. Nema onoga tko može odoljeti jedrim mirisnim mesnatim plodovima dozrelima pod Suncem. Sastojak su naših salata, umaka, variva i juha. Vole ih i mladi i stari. Sastav rajčice je uistinu jedinstven i ona je carica ljetnih jela.
Nutritivna vrijednost rajčica
Rajčica je izuzetna namirnica. Obiluje karotenoidima žute, narančaste i crvene boje. To su antioksidansi koji sada ljeti štite kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Iz njih nastaje vitamin A. Tu su još folat, kalij, vitamin C, flavonoidi i vitamin E.
Likopen
U rajčici se od karotenoida ističe crveni likopen. Rajčice su glavni izvor likopena u prehrani. Važan je njegov unos hranom jer se ne može sintetizirati u našem organizmu.
Likopen je topljiv u mastima, pa se njegova iskoristivost u organizmu povećava dodatkom ulja, a i kuhanjem rajčice.
Rezultati znanstvenih istraživanja kazuju kako likopen smanjuje rizik od nastajanja raka prostate. Što je prisutnost likopena u prehrani veća, rizik je manji. Osim toga, likopen od raka štiti dojke, jajnike, vrat maternice i jetru. Štoviše, likopen ne samo da djeluje zaštitno već i pomaže u liječenju raka.
Nadalje, postoji pozitivna veza između prisutnosti likopena u serumu i gustoće kostiju. Isto tako, likopen sprječava degenerativne promjene mozga, pa tako i pojavu Alzheimerove bolesti. Djeluje pozitivno i na kosti što se pripisuje njegovom antioksidativnom aktivnošću.
Ništa manje nije značajan utjecaj likopena na plodnost muškaraca. Dugoročna prisutnost ovog antioksidansa u prehrani povećava pokretljivost spermija.
Sadržaj likopena u hrani
Kako bi likopen ispoljio svoje pozitivno djelovanje na zdravlje, znanstvenici preporučuju njegov dnevni unos od 5 do 7 mg. U slučaju prisutnosti raka, potreba se povećava za 10-tak puta.
Namirnica, 100 g Sadržaj likopena, mg
Papaja 2 do 5.3
Crveni grejp 3.4
Lubenica 2.3 do 7.2
Rajčica 0.9 do 4.2 mg
Rajčice s jajima
Rajčice s jajima moj su omiljeni ljetni doručak. Jednostavan, a izvrstan. Pripremam ga tako da u tavi na zagrijanom ulju popržim izrezani jedan manji luk. Operem dvije mesnate srednje velike rajčice i izrežem ih na kockice. Dodam ih poprženom luku i pustim da sve proključa. Potom smanjim vatru i uz često miješanje pirjam dok tekućina ne ispari.
Na to sve bacim umućeno jaje i miješajući pirjam dok se jaje ne ispeče. Uz ovo jelo izvrsno ide crni kruh i domaći jogurt.
Neka vam je uslast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....